Iz Ministarstva zdravlja saopštili: Rano je govoriti o kraju epidemije, maske ostaju

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na osnovu tabela i praćenja epidemije od 29. maja do 11. juna jasno je da se broj aktivnih slučajeva smanjuje i da je kumulativna incidenca za 14 dana 58, ističu iz ministarstva.

Iz Ministarstva zdravlja “Danu” je saopšteno da još ne postoje uslovi da se ukine nošenje maski i proglasi kraj epidiemije virusa korona, jer za to trenutno ne postoje uslovi. Naglašavaju da su pripravni zbog novih sojeva virusa, jer pojedine zemlje ne popuštaju epidemiološke mjere. U Crnoj Gori su juče od posledica virusa korona oboljela još 24 građanina.

– Profesionalna tijela koja funkcionišu pod okriljem Ministarstva zdravlja svakodnevno prate i analiziraju situaciju na terenu, ne samo kod nas, u zemlji, već i u regionu i svijetu. Bili bismo najsrećniji kada bismo poskidali maske i kad bi ukinuli obavezu držanja odstojanja, međutim, uslovi za to trenutno ne postoje. Crnu Goru, u kojoj je trenutno oko 400 inficiranih virusom korona, ne možemo posmatrati izolovano. Uprkos tome što je epidemiološka situacija sve bolja, pripravni smo, između ostalog, i zbog novih varijanti virusa zbog čije prijetnje je npr. Ujedinjeno Kraljevstvo odložilo popuštanje mjera – ističu iz ministarstva.

Na pitanje koje kriterijume treba ispuniti za proglašenje kraja epidemije, iz ministarstva su odgovorilii da je o tome rano govoriti.

– Naravno da je rano govoriti o proglašenju kraja pandemije. Crna Gora će se, kada se steknu uslovi za to, voditi najvišim svjetskim standardima tim povodom. Odluke o proglašavanju kraja epidemije variraju od države do države i zavise od više činilaca – kazali su iz ministarstva.

Naglasili su i da Institut za javno zdravlje redovno, na dnevnom nivou, prati stanje na terenu.

– Na osnovu tabela i praćenja epidemije od 29. maja do 11. juna jasno je da se broj aktivnih slučajeva smanjuje i da je u poslednjih 14 dana kumulativna incidenca 58. Tabela sa brojem oboljelih u januaru pokazuje da je kumulativna incidenca u prvoj polovini mjeseca bila preko hiljadu. Ovo su dokazi da su kritike dijela javnosti usmjerene ka Ministarstvu zdravlja iz tog perioda bile neosnovane i motivisane nemedicinskim razlozima – kazali su iz tog resora.

Share.

About Author

Leave A Reply