IJZ: MEĐU PUŠAČIMA SVE VIŠE MLADIH I ŽENA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori je među pušačima sve više mladih i žena, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) povodom Nacionalnog dana kontrole duvana.

“U Crnoj Gori se među pripadnicima odrasle populacije, starosti od 15 do 64 godine, u posljednjoj deceniji, evidentira tendencija rasta prevalencije upotrebe duvanskih proizvoda. Prema podacima posljednjeg istraživanja ponašanja stanovništva, zastupljenost pušača u opštoj populaciji iznosi 35,4 odsto, što je značajno više u odnosu na evropsku populaciju. Navedeno istraživanje je pokazalo da je još 17,1 odsto populacije nekada, tokom života, koristilo duvanske proizvode, što znači da je samo 47,6 odsto ili manje od polovine stanovnika tokom cijelog života apstiniralo od pušenja”, navodi se u saopštenju.

Iz IJZCG kažu i da je među ženama u Crnoj Gori zabilježeno 34,5 odsto onih koji koriste duvanske proizvode što je, kako ističu, značajno više u poređenju sa Evropom, a posebno sa svijetom.

“Pri tome, treba naglasiti da je u populaciji mlađih žena, starosti između 15 i 24 godine, prevalencija veća za čak jedan odsto nego među muškarcima iste starosti. Procjenjuje se da su promjene u vrijednostima i vjerovanjima uslovile promjene u stavovima kod crnogorskih žena, što je uslovilo i promjene u njihovom ponašanju. S obzirom da su novi obrasci ponašanja u Crnoj Gori, kada je riječ o upotrebi duvanskih proizvoda, neusklađeni sa zdravljem, razumljivo je da se komplikacije upotrebe duvanskih proizvoda javljaju u sve ranijoj životnoj dobi žena i da su ishodi sve češće ozbiljniji i komplikovaniji za tretman. Osim toga, zbog pušenja žena u trudnoći i tokom ranog razvoja djeteta, komplikacije su često evidentne i u dječijem dobu”, navodi se u saopštenju IJZCG.

Ističu i da je sve više pušača među mladima i ženama.

“Mada su podaci pokazali da je prevalencija pušenja u populaciji Crne Gore najviša među stanovništvom starosti između 45 i 54 godine (iznosila je gotovo 45 odsto), ostvaruje se značajan rast vrijednosti ovog pokazatelja i među mladima. Naime, broj korisnika duvanskih proizvoda je značajno povećan i među petnaestogodišnjacima (GYTS) i među šesnaestogodišnjacima (ESPAD). Posebno je povećana zastupljenost mladih pušača muškog pola i iznosi oko 11 odsto među petnaestogodišnjacima, što je dvostruko više u odnosu na prethodno istraživanje. Zastupljenost među šesnaestogodišnjacima iznosila je 18 odsto, što je značajno više nego u prethodnom istom istraživanju. Kod djevojaka se bilježi tendencija povećanja nakon šesnaeste godine i u osamnaestoj je bila veća nego kod vršnjaka muškog pola, kako je već istaknuto”, saopšteno je iz IJZCG.

S obzirom na to da su istraživanja ukazala da se sve češće smanjuje starosna dob kada se počinje sa eksperimentisanjem sa duvanom, razumljivo je, kažu, da su i komplikacije nastale zbog upotrebe sve izraženije i kompleksnije.

“Osim toga, dokazano je da je nikotin iz duvana uzrok pojave bolesti zavisnosti koja je kod mladih vrlo često povezana sa upotrebom drugih psiho-aktivnih supstanci tokom života. Duvanska zavisnost je priznata kao bolest u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti SZO (ICD-10) i Američkom psihijatrijskom udruženju za dijagnostiku i statistiku (DSM-IV)”, kazali su iz IJZCG.

Share.

About Author

Leave A Reply