DDDK BERANE: KRV DOBROVOLJNO DAJU, A PROSTORIJA ZA RAD NEMAJU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi su saopštili da je zbog nedostatka prostorija za rad dovedeno u pitanje njihovo dalje funkcionisanje. Iz tih razloga su ponovo od nadležnih institucija zatražili da im se obezbijedi adekvatan kutak za sprovođenje aktivnosti koje su od velikog značaja za zdravstveni sistem i čitavu zajednicu.

-Nedavno smo u Beranama sproveli veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi kada su se okupili humanisti iz čitave Crne Gore, stavljajući do znanja da krv treba da čeka bolesnike, a ne bolesnici krv. I tu akciju, kao i mnoge druge, realizovali smo sa velikim poteškoćama, jer već nekoliko godina nemamo prostorije za rad. Zato se dovijamo na razne načine kako ne bi dozvoliti da interesovanje za dobrovoljno davanje krvi opadne, znajući da bi u tom slučaju svi bili na gubitku. Međutim, naše dalje funkcionisanje je dovedeno u pitanje, jer više ne možemo da radimo pod vedrim nebom. Zato još jednom pozivamo nadležne institucije da nam pruže ruku pomoći i da pronađu odgovarajući prostor kako bi efikasno djelovali u svakom trenutku kad nekome zafali najdragocjenije tečnosti. To može da se uradi, jer u našen gradu ima slobodnog prostora za naše potrebe. U svemu tome potrebno je samo malo više razumijevanja za ono što radimo i dajemo sebe drugima – naglasio je Milan Mojašević, predsjednik beranskog Društva dobrovoljnih davalaca krvi, koje okuplja na stotine članova.

Milan Mojašević/Foto: D.J.

Podsjetio je da su njihove prostorije, koje su se nalazile u krugu Opšte bolnice, prije nekoliko godina obijene i potpuno uništene i da od tada aktivnosti sprovode praktično iz svojih kuća.

-Obimnu dokumentaciju potrebnu za rad držimo u svojim kućama iz kojih i organizujemo brojne akcije dobrovoljnog davanja krvi, jer drugog izbora nemamo. To je poražavajuća činjenica jer u srećnim zemljama dobrovoljni davaoci krvi uživaju i ugled i privilegije. U nekim zemljama oni koji sto puta daju krv proglašavaju se počasnim građanima. Nažalost, kod nas su neki drugi kriterijumi- kazao je Mojašević.

Istakao je da iz dana u dan dobijaju sve više zahtjeva za obezbjeđivanje dodatnih količina krvi.

-U poslednje vrijeme svakodnevno smo opsjednuti od porodica i zdravstvenih ustanova da obezbijedimo dodatne količine krvi. To je potvrda da krvi nikada nije dosta i da se ovom humanom poslu mora pridavati više pažnje, jer kao što je poznato brojna društva u Crnoj Gori, kao i mi, egzistiraju, a da nemaju svoje prostorije – naglašava Mojašević.

Mladi svoje aktivnosti da usmjere ka humanom radu

Milan Mojašević je, bez obzira na datu situaciju, uputio apel mladima ljudima da aktivno pridružuju aktivnostima koja sprovode društva dobrovoljnioh davalaca krvi.

-Ovom prilikom pozvao bih sve mlade ljude da nam pomognu u pronalaženju prostorija za rad i da se priključe našim akcijama, jer mi stariji ulazimo u godine kada više nećemo moći da dajemo krv. Mladi treba da shvate da neko treba da nas zamijeni kako bi uvijek imali dovoljne količine ove dragocjene tečnosti i bili u prilici da pomognemo ljudima u nevolji. Pozivam mlade da svoje aktivnosti usmjere ka humanom radu, jer na taj način će postati dobri ljudi i korisni članovi društva. Mi smo tu za svaki vid podrške – naglasio je Mojašević.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply