BERANSKA SELA OSTAJU PUSTA: IZ GODINE U GODINU SVE VIŠE ZATVORENIH KUĆA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sudeći prema raspoloživim podacima jasno je da pojedinim mjestima u beranskoj opštini, poput sela Vuča, Veliđe, Crni Vrh, Rujišta, Tmušići, Rmuši i Spalevići prijeti potpuno odumiranje.

Suočeni sa tako nepovoljnom demografskom slikom, iz seoskih mjesnih zajednica apeluju na nadležne institucije da preduzmu mjere za zaustavljanje sve izraženije migracije stanovništva sa ruralnog područja.

Podsjetili su da je tokom minule zime u pojedinim selima obitavao mali broj domaćinstava, i to, uglavnom, staračkih. Svi su saglasni da je nebriga društva u cjelini uzrokovala drastičan odliv stanovništva.

“U šekularskim selima Rmuši i Spalevići ove zime dim iz dimnjaka izbijao je samo iz par kuća, iako se zna da je ovdje nekada bilo aktivno oko 100 domaćinstava. Slična situacija je i u nekim drugim mjestima na podučju Šekulara gdje se zimi jedva može vidjeti živo čeljade. Sve to govori da je situacija krajnje alarmantna i da ovim krajevima prijeti totalno odumiranje. Država je na potezu i ona treba pod hitno da preduzne odgovarajuće mjere ukoliko ne želi da se naša sela potpuno ugase” kazao je član Savjeta mjesne zajednice Šekular Vesko Davidović.

Ništa u boljoj situaciji nije ni selo Veliđe koje je 1996. godine brojalo 229 stanovnika raspoređenih u 42 domaćinstva. Danas u ovom mjestu, udaljenom od Berana na oko sedam kilometara, postoje četiri kuće u kojima neko živi tokom čitave godine.

“Gledamo kako se iz godine u godinu zatvara jedna po jedna kuća u Veliđu, a da niko nije ni pokušao da zaustavi te negativne procese. Krajnje je vrijene da se država više posveti sjeveru i našim selima, jer ovakvih prirodnih ljepota malo gdje ima”, navode rijetki mještani Veliđa.

Migraciona kretanja desetkovala su i broj stanovnika na prostoru Gornjih sela. Tako je selo Vuča protekle zime imalo samo dva aktivna domaćinstva sa tri stanovnika, dok je škola u Kaludri zbog nedostaka đaka odavno zatvorena.

Izraženo iseljavanje prisutno je i u selu Tmušiće, udaljenom na oko tri kilometra od magistralnog puta Berane – Rožaje.

“Tmušiće je prije nekoliko decenija brojalo četrdesetak domaćinstava. Ove zime otvoreno su bile svega četiri kuće. To samo po sebi govori dokle smo došli. Tome se nije čuditi jer narod je morao da se seli kad se zna da se suočavao sa brojnim infrastrukturnim problemima. Zato bi nadležni morali da shvate da je krajnje vrijeme da se Tmušiću posveti veća pažnja, ukoliko ne žele da potpuno ostane pusto”, ističe Radoman Đurišić.

Državnom strategijom spasiti sjever

Iz sesokih mjesnih zajednica ističu da bi, u datoj situaciji, država morala da donese posebnu strategiju za razvoj sela na sjeveru Crne Gore.

“Priča o milionskim investicijama na sjeveru nije dala neke naročite efekte o čemu govore naša sela sa sve manjim brojem stanovnika. Zato se strategija razvoja mora korjenito mijenjati. Država mora da donese posebnu uredbu za razvoj sjevera, gdje bi i opština Berane našla svoje mjesto. Tom strategijom treba da se definiše poseban fond iz kojeg bi se izdvajao novac za zaustavljanje iseljavanja. Ako se to ne uradi cijeli sjever, a samim tim i beranska sela, će se još više suočavati sa sveukupnom posrnućem”, ističe predsjednik Mjesne zajednice Lubnice Miloš Raković.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply