ZOO VRT KAO REGIONALNA ATRAKCIJA NA OBALAMA LIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma objavilo rezultate međunarodnog Konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Centra za prihvat životinja sa CITES liste i ZOO-vrta sa pripadajućom kontakt zonom u Beranama, iz lokalne uprave se nadaju da će ubrzo početi da se realizuje ovaj značajan projekat.

“Radujemo se što se stvaraju preduslovi da Berane dobije jedan reprezentativni jedinstveni kompleks u Crnoj Gori koji će biti i turistička atrakcija za širi region. Svakako da je potrebno da se sprovede još niz priprema i procedura kako bi se krenulo sa planiranim radovima, ali se iskreno nadam da će nakon obezbjeđivanja sredstva iz Evropskih fondova, početi u našem gradu da se gradi zamišljeni ZOO – vrt sa prihvatilištem za zaštićenu vrstu životinja. Realizacija ovog projekta podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta za naše sugrađane. Takođe, na ovaj način imaćemo znatno više posjetilaca i turista koji će izraziti želju da dođu i upoznaju se sa znamenitostima našeg kraja. Sve to zajedno daje šansu za brži razvoj ovog područja”, smatra predsjednik opštine Berane Vuko Todorović.

Na međunarodni konkurs pristigla su ukupno 22 rada, a žiri je odlučio da prvu nagradu u iznosu od 20.000 eura dodijelio radu čiji su autori Zheming Yang, Jun Yin, Liuqing Yand, Wenfang Zhang, Pengfei Hu i Wenxuan Zhang iz Kine. U obrazloženju je navedeno da je konkurs raspisan u cilju stvaranja novog, savremenog, afirmativnog prostora na teritoriji opštine Berane, koji će svojim sadržajem doprinijeti edukaciji i unapređenju brige o ugroženim životinjskim vrstama, kao i ukupnoj ponudi grada i mapiranju Berana kao posebne turističke destinacije. Naglašeno je da se od učesnika konkursa očekivalo da ponude rješenje koje će, uz svo uvažavanje prirodnih i morfoloških odlika prostora, predložiti novi specifičan sadržaj koji će na adekvatan način tretirati rijeku i ostale zatečene i planirane elemente kontaktne zone obuhvata.

Konkurs se odnosio na parcelu poznatu kao Luški lugovi, veličine 5,8 hektara koja se nalazi u okviru DUP-a “Desna obala Lima”.

Prije osam godina iz Vlade Crne Gore plasirana je vijest da će Evropska unija finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama. Tada su iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt, i CITES centar. Međutim, dosad nije postavljen ni kament temeljac za taj objekat.

Doprinos zatvaranju Poglavlja 27

Iz lokalne uprave podsjećaju da osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i da se tako pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Dodaju da se na ovaj način,između ostalog, daje i doprinos ispunjavanju obaveza prema Evropskoj uniji.

“Da se radi o izuzetno korisnom projektu širih razmjera ukazuje i činjenica da se osnivanjem ovog centra daje doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz Poglavlje 27. Stoga smatramo da će Opština Berane ovim projektom dati svoj pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru”, naglasili su iz lokalne uprave.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply