ZAKON O NAKNADAMA PO OSNOVU MATERINSTVA NA ČEKANJU, MAJKE PRIJETE PROTESTIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Majke, bivše korisnice naknada po osnovu rođenja troje i više djece, čekaju redovno jesenje zasjedanje Skupštine koje počinje 1. oktobra, a ukoliko ne dobiju informaciju o usvajanju zakona kojim bi im se vratilo uzeto stečeno pravo, ponovo će pokrenuti proteste, saopštila je u izjavi za “Dan” koordinatorka majki Željka Savković.

U junu, kada je usvajan Zakon o budzetu, DF je uslovio usvajanje tog akta amandmanom kojim bi se obezbijedilo 25 miliona za nadoknade majkama. Iako je nakon toga u javnost pušten narativ da su nadoknade vraćene, to se još nije desilo, a u skupštinskoj proceduri još nema ni predloga izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se to pitanje tretira. Predstavnicima Vlade taj amandman u ovom trenutku bio je neprihvatljiv, ali su pristali na njega pod pritiskom DF-a.

“Samim tim što je amandman, kojim je u budžetu Crne Gore za majke sa troje i više djece obezbijeđeno 25 miliona, a koji je predložen od strane NSD, DNP, SNP, UCG i RP, usvojen glasovima sve tri koalicije, čiji su predsjednici partija potpisnici inicijative da će nam biti vraćeno stečeno pravo, upućuje na to da ipak nijesmo zaboravljene. Ne znamo, ali hoćemo da vjerujemo da se već uveliko radi na zakonu kako bi majke kojim je neustavno oduzeto stečeno pravo, već u novembru 2021. godine počele sa primanjem naknada”, ističe Savković.

Ona kaže da vjeruju da će u tom zakonu biti ono što je bilo i u onom iz 2015. godine, a to su nadoknade u iznosu od 70 i 40 odsto prosječne zarade u godini koja je prethodila godini ostvarenja tog prava. Za sve majke, bez kategorizacije.

“Ono što su činjenice jeste to da je bivša vlast i te kako zloupotrijebila majke u političke svrhe, samim tim što je dozvolila da zakon stupi na snagu, znajući već unaprijed da će ga ukinuti, ali ni pod tačkom razno ne razmišljajući o tome da će neko u Crnoj Gori, pogotovo ne majke, stati u odbranu svoje ustavno stečene doživotne svojine. Znamo da 1. oktobra počinje redovno jesenje zasjedanje Skupštine Crne Gore. Pratićemo. Ako majke ne dobiju povratnu informaciju iz tih poslaničkih klupa, majke će nastaviti sa protestima”, poručuje Savković.

Pravnik i advokat koji je zastupao majke Budimir Minić ocjenjuje u izjavi za “Dan” da se majke zloupotrebljavaju u političkim prepucavanjima, pa i onim nezapamćenim gdje konstituenti vlasti ucjenjuju Vladu za koju su glasali.

“Majke su predmet potkusurivanja i definitivno se zloupotrebljavaju od onih ljudi koji su to radili dok su bili u opoziciji, pa i sada u vlasti. Da nema istinske želje da se te žene ispoštuju, zna se od onog momenta kada se izglasao amandman za vraćanje nadoknada, to je bilo samo bacanje prašine u oči, da bi se ucijenila Vlada i kontriralo joj se”, smatra Minić.

Na djelu dokazati iskrenost, ne riječima

Minić navodi da političke strukture mogu dokazati da su iskreno posvećene vraćanju nadoknada samo ukoliko predlože izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

“Mene te žene često pitaju za neke savjete, za mišljenje, ono što im kažem jeste da se ne nadaju. Sve što im se radi, samo je priča bez ikakvih konkretnih rezultata. Možda će sad, usled ovih podjela koje su pospiješene, opet iskoristiti majke da skrenu pažnju i da nešto traže. Svjedočimo samo jednom obračunu i blamiranju, a ne iskrenoj želji da se tim ženama pomogne”, ističe Minić.

Share.

About Author

Leave A Reply