ZA ZOO VRT U BERANAMA OPREDIJELJENO STO HILJADA EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz lokalne uprave su potvrdili da su nakon dužeg zastoja počele intenzivne aktivnosti u cilju stvaranja svih neophodnih preduslova za izgradnju zoološkog vrta, odnosno prihvatilišta za zaštićene vrste životinja na lokaciji Luški lugovi, nedaleko od Berana.

Naglasili su da je Vlada Crne Gore, preko Direkcije javnih radova, za te namjene opredijelila blizu sto hiljada eura i da će ubrzo uslijediti raspisivanje konkursa za izbor najboljeg idejno-urbanističkog rješenja.

“Posle višegodišnjih opstrukcija u realizaciji projekta izgradnje CITES centra za prihvat životinja sa CITES liste i zoološkog vrta od strane bivše vlade, kao i uzaludnih nadanja da će taj značajan državni projekat završiti u nekoj drugoj opštini, a Berane opet biti izigrano, u prethodna tri mjeseca, služba Glavnog gradskog arhitekte je, u cilju realizacije ovog projekta, pripremila svu potrebnu dokumentaciju za raspisivanje međunarodnog konkursa. Sva dokumentacija je prevedena na engleski jezik, i na sastanku sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem i glavnim državnim arhitektom, dogovoreno je raspisivanje konkursa za izbor najboljeg idejno-urbanističkog rješenja na kom će pravo da učestvuju imati svi zainteresovani projektni biroi iz cijelog svijeta”, kazao je potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević.

Marko Lalević

On je istakao da se radi o izuzetno korisnom projektu koji će donijeti određene benefite cijelom regionu.

“Predložili smo i da članovi žirija za izbor najboljeg rješenja budu eminentni arhitekti i profesori iz regiona, što pokazuje koliko smo se potrudili da opština Berane dobije jedan reprezentativni jedinstveni kompleks u Crnoj Gori koji će biti i turistička atrakcija za širi region. Taj kompleks će dodatno uposliti određeni broj naših sugrađana, što direktno, što indirektno, i sam sebe će finansirati, jer to će biti jedini zoološki vrt na ovim prostorima koji će posjećivati ne samo građani Crne Gore, nego i Srbije i čitavog regiona”, naveo je Lalević, dodajući da će se izgradnja ovog objekta dobrim dijelom finansirati iz evropskih fondova.

Prije sedam godina iz Vlade Crne Gore plasirana je vijest da će Evropska unija finansirati izgradnju zoološkog vrta u Beranama. Tada su iz lokalne uprave potvrdili da su dobili uvjeravanja da će se na desnoj obali Lima, na lokaciji Luški lugovi, graditi moderni zoološki vrt i CITES centar. Međutim, do sada nije postavljen ni kamen temeljac za naznačeni objekat.

Ispunjavanje obaveza prema EU

Marko Lalević tvrdi da će se izgradnjom zoološkog vrta i CITES centra u Beranama dati doprinos ispunjavanja obaveza prema Evropskoj uniji.

“Osnivanjem CITES centra u Beranama, Crna Gora dobija prvi takav centar, i tako se pridružuje svjetskoj zajednici država koje brinu o biodiverzitetu, radeći prvenstveno na suzbijanju nelegalne trgovine divljim životinjama i biljkama, kao i njihovim derivatima. Ujedno, osnivanjem ovog centra dajemo i doprinos u ispunjavanju obaveza koje nam Evropska unija nameće, kroz Poglavlje 27, te stoga smatramo da će Opština Berane ovim projektom dati svoj pečat pri zatvaranju ovog veoma važnog, ali i zahtjevnog poglavlja za Crnu Goru”, naveo je Lalević.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply