VOJINOVIĆ: DEPOLITIZACIJA NEMOGUĆA PREKO NOĆI, ŠKOLE SU BEZBJEDNIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar prosvjete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović kazao je da je sve spremno za početak školske godine, te da se materijalni položaj prosvjetnih radnika znatno poboljšao u posljednjih godinu dana.

Vojinović kaže da ministarstvo ima saradnju sa sindikatima i da su najveće plate u regionu prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori. Naglasio je da se materijalni status poboljšava, a plate će od 1. januara biti preko 900 eura.

“Ko god da dođe u narednom periodu na mjesto ministra ima jednu utabanu stazu uspješnih promjena”, poručio je Vojinović.

Ministar navodi da je sve spremno za početak nastave u 163 osnovne škole, te 51 srednju školu. U pet škola, kazao je, nastava će početi on-lajn, zbog adaptacije objekata.

Kako navodi, dok je trajao ljetnji raspust, u Ministarstvu prosvjete su radili na tome da se spremno dočeka početak školske godine.

“Imamo neke višedecenijske probleme, kada sam postao ministar mislim da sam uradio sve što je moguće da ostvarimo potpunu depolitizaciju. To nije proces koji može da se ostvari preko noći. Nijesam se prepoznao u pričama o postavljanju direktora, jer nijesam bio na ovoj poziciji u tim vremenima. Kada je riječ o političkim ili drugim ubjeđenjima, ona nijesu bila ni na kakvoj listi prioriteta po pitanju zapošljavanja u prosvjeti”, rekao je Vojinović.

Prebukiranost je ogroman problem, kaže, i navodi da je po prvi put urađena sveobuhvatna analiza obrazovanja, te da su izdvojena sredstva da se radi na mapiranju školskih objekata kako bi saznali gdje je prisutan taj problem.

Osvrćući se na problem nasilja u školama, on je rekao da je otvorena linija preko koje je maltene skoro 24 sata moguće prijaviti takve slučajeve.

“Imamo veći broj psihologa i pedagoga, ali u okviru naše policijske akademije, i gimnazije počinju kursevi za rad na prevenciji nasilja. Napravili smo maksimum toga što je sada bilo moguće”, rekao je Vojinović.

Share.

About Author

Leave A Reply