Vjeruje da uzvišenu riječ čeka bolje sjutra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +


U izdanju Udruženja književnika Crne Gore iz štampe je izašla knjiga „Iz pera reportera” Darka Jovovića, koji je do sada, dobivši brojne nagrade i priznanja, objavio sedam zbirki poezije i jednu zbirku odabranih kolumni. Knjiga je, sa 55 reportaža i dugih zapisa, podijeljena u pet poglavlja pod nazivom: „Tragovima vjere”, „Toplina bola”, „Sjaj zavičajnih gora”, „U ogledalu tišine” i „Otisak razgovora”.


U predgovoru najnovijeg djela Jovović napominje da je, radeći kao novinar, u dnevnim novinama „Dan” objaivio preko deset hiljada različitih priloga. Ističe da se među njima izdvaja nekoliko stotina reportaža koje, uglavnom, govore o znamenitim i zanimljivim događajima i ličnostima sa prostora Vasojevića, a i šire. Podsjeća da je uporedo, baveći se književnim radom, iznjedrio mnoštvo zapisa raznovrsne sadržine, koji su publikovani u brojnim listovima i časopisima, kao i, u elektronskoj formi, na pojedinim portalima i sajtovima. Naveo je da se ti zapisi, dobrim dijelom, odnose na djela i ljude, čija je vrijednost potvrđena u stručnom, kulturnom i civilizovanom svijetu. Jovović naglašava da je knjiga iz „Pera reportera” nastala kako bi od zaborava sačuvao ličnosti i događaje o kojima je pisao.


– U želji da od zaborava sačuvam određene pojave, obične smrtnike, uzvišene ličnosti i vrijednosti, koje su bile predmet mog novinarskog i književnog, ali i ljudskog i patriotskog interesovanja, odlučio sam da jedan broj reportaža i drugih zapisa uokvirim u knjigu koju naslovih „Iz pera reportera”. Uradio sam to, prije svega, iz ljubavi prema zavičaju i ljudima raličitih zanimanja i obrazovnih profila, koji su zavrijedili pažnju šireg čitalačkog auditorijuma – naglasio je Jovović u predgovoru knjige.
On je kazao da je ova knjiga ujedno, plod njegove težnje da se češće prisjećamo onih koji su, ispisujući svijetle stranice svoga trajanja, vjerujući u budućnost, branili prošlost od tame zaborava.


– Takođe, ovom knjigom želim da opomenem da je, nažalost, na našim širim prostorima sve manje izazovnih tema i sagovornika koji mogu da podstaknu ljude od pera da, kao nekada, iznjedre zapise koji veličaju ovovremenu zbilju i njene aktere. U nadi da uzvišenu riječ čeka neko bolje sjutra, i da će sjećanja na junake mojih priča još dugo trajati, ovu knjigu poklanjam čitaocima, onako kako su odabrani sagovornici toplinom i blagim iskazima plemenili moje novinarske bilježnice – naglasio je Jovović. Recenzent Damjan Ćulafić navodi da je knjiga „Iz pera reportera” zbirka tekstova uokvirenih toplim riječima bez jalove imaginacije.


– O svakoj ličnosti, koje se dotakao, pisao je s izuzetnim poštovanjem i divljenjem, trudeći se da čitaocu stavi jasno do znanja o kakvoj ličnosti je riječ, kao i o kakvom djelu se radi. Raspon tema koje je svojim reportažama pokrio je veliki. On piše o ugašenom životu u selu, o prošlosti, o običnom čovjeku, seljaku, o akademicima i intelektualcima najvišeg ranga, ali mu je riječ najtoplija kad je izgovara o nekom „sabratu po peru”. Ti prilozi su, istovremeno, potvrda njegove stručnosti i analitičnosti u iščitavanju nečijeg djela. Tada je najglagoljiviji, ali i u najvećem iskušenju da na hartiju spusti „suzu vrelu” – naveo je Ćulafić.

Ćulafić tvrdi da je Jovovićeva najnovija knjiha svojevrstan imenoslov stvaralaca rođenih „na svetim vodama Lima”, ali i vodič kroz vrijedna i zanimljiva mjesta, ljude i događaje u Vasojevićima.
– Knjiga Darka Jovovića „Iz pera reportera” je bogata sadržajem. U njoj je dominantna želja autora da što više otrgne od zaborava, da zapamti i zabilježi.
Ona, dobrim dijelom, ima i dokumentarni karakter i značaj. Svi tekstovi pisani su sa uočljivom ljubavlju i otežom sjetom, tako da nijesu u pitanju suvoparni i hladnokrvni žurnalistički izvještaji, već novinski prilozi pisani s plemenitijim motivima – istakao je Ćulafić.

Izvor:dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply