Uljarević: Očekivanja građana ogromna, kompromisi su neophodni

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević ocijenila je da bi evropske integracije mogle biti kohezioni faktor za saradnju tri opozicione koalicije, ali da bi to zahtijevalo da neki akteri moraju napraviti izvjesne programske kompromise.

“Ostaje da se vidi da li će oni to uraditi zarad javnog interesa”, rekla je ona “Vijestima”.

“Tri opozicione koalicije je do sada vezivalo viđenje DPS-a kao političkog neprijatelja, a razdvajalo more ideoloških, programskih i strateških razlika, pa i ličnih netrpeljivosti. Sada će biti izazov naći vezivno tkivo koje će to prevazići. Takođe, opozicija treba da preuzme vlast u složenoj situaciji koju karakterišu posljedice pandemije koronavirusa i sa kojima se teško nose i boljestojeće države od Crne Gore a koje se nadovezuje na dugove i probleme u ekonomiji uzrokovane lošim i koruptivnim odlukama Vlade, zatim tu je i partijski razoren institucionalni okvir, nikad izgrađena funkcionalna vladavina prava…”, rekla je ona.

Uljarevićeva podsjeća da su očekivanja građana od opozicije ogromna i da ih je teško ispuniti, sve i da vlast preuzimaju u idealnim okolnostima.

“To će zahtijevati mudrost da se nađe dogovor unutar ne tako harmonične opozicione strukture oko ključnih pravaca razvoja države Crne Gore i njene demokratizacije. Evropske integracije mogu biti kohezioni faktor, ali bi to značilo za neke aktere da moraju napraviti izvjesne programske kompromise i ostaje da se vidi da li će oni to uraditi zarad javnog interesa. Takođe, nova Vlada bi morala ostati dosljedna i u drugim do sad definisanim spoljno-političkim prioritetima Crne Gore ako želi da ima podršku u međunarodnoj zajednici”, navodi direktorica CGO.

Ona je ocijenila važnim to što su opozicione koalicije u prvim obraćanjima pozvale manjinske partije da budu dio nove vlasti. Navodi da i bilo dobro da manjine budu u novoj vladi jer mora se raditi na unutrašnjoj koheziji.

“To pored manjina, svakako, može uključiti i SDP, koji sada nije neophodan, ali što širi krug, to bi bila stabilnija većina i Vlada koju ta većina formira. Ali, naglašavam – sada je ključna jasna i realna platforma djelovanja prema kojoj se svi mogu odrediti, a koja će biti okrenuta ka najboljem interesu države Crne Gore i njenih građana, a to nije isto što i ono što smo imali prilike da vidimo tokom izborne kampanje”, rekla je direktorica CGO.

Uljarevićeva je kazala i da brojne nepravilnosti koje su zabilježene tokom izbornog dana nisu takvog karaktera da bi dovele u pitanje legalnost i legitimnost izbornih rezultata.

“Zasada te rezultate ne osporava niko od izbornih aktera, iako je jasno da je ovo prilično iznenađenje, u različitim aspektima, za mnoge, a svakako krajnje neprijatno za DPS. Nije isključeno da će DPS pokušati da ponovi izbore na nekim biračkim mjestima za koje cijeni da može izvući dodatne glasove. No, ’duh je pušten iz boce’ i insistiranje na takvom postizbornom inžinjeringu bi moglo nositi veliki rizik”, rekla je ona.

Share.

About Author

Leave A Reply