U PONEDJELJAK OTVARANJE NOVOG DIGITALIZOVANOG BIOSKOPA, ULOŽENO PREKO 100.000 EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svečano otvaranje novog digitalizovanog bioskopa JU Centar za kulturu Berane, biće upriličeno u ponedjeljak, 3. aprila, u 20 časova.

Projekat digitalizacije bioskopske sale u beranskom Centru za kulturu finansiran je od strane Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva prosvjete nauke, kultre i sporta i Opštine Berane.

Ukupna vrijednost ovog projekta je preko 100.000 evra. Novom opremom poboljšava se bioskopsko iskustvo, jer se radi o savremenim sistemima zvuka i projekcije.

V.d. direktorica Centra za kulturu Berana, Tamara Kenjić, podsjetila je da je ugovor o digitalizaciji bioskopske sale u Beranama, potpisan krajem 2021. godine.

„Predmet ovog ugovora je saradnja ugovornih strana na tehničko – tehnološkom unapređenju sala koje obavljaju prikazivačku djelatnost u Crnoj Gori, zajedničkim sredstvima, sa ciljem uvođenja najsavremenijih digitalnih tehnologija, obnove i standardizacije bioskopske mreže, podsticanja razvoja tehničke baze kinematografije i edukacije i stručne obuke zaposlenih u Centru za kulturu. Potpisivanjem ovog Ugovora prepoznat je značaj koji Centar za kulturu ima u kulturnom životu Berana ali iznačaj projekata i različitih kulturno-umjetničkih programa koje organizujemo u saradnji sa nacionalnim i internacionalnim institucijama i umjetnicima“, kazala je Kenjić.

Naglasila je da je realizacijom ovog projekta, beranski Centar za kulturu dobio savremenu opremu za realizaciju prikazivačke djelatnosti što će direktno uticati na dalji razvoj kinematografije i filmske publike.

„Krajem 2022. godine, nakon sprovedenog postupka javne nabavke zaključen je ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem, firmom Dekadas iz Podgorice. Projekat je u potpunosti realizovan 10. februara 2023. godine. Istakla bih da su, pored beranskog Centra za kulturu, potpisnici ugovora o digitalizaciji bioskopskih sala tada bili i direktori opštinskih ustanova kulture iz Pljevalja, Plužina, Kolašina, Herceg Novog i Nikšića, od kojih je naša ustanova prva uspješno realizovala pomenuti projekat“, saopštila je Kenjić.

Na svečanosti će govoriti Damjan Ćulafić, potpredsjednik Opštine Berane, Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra Crne Gore i Tamara Kenjić, v.d. direktorica JU Centar za kulturu Berane, a moderatorka programa je Gorica Ćulafić.

Na samom otvaranju u ponedjeljak veče biće prikazani kratkometražni filmovi crnogorskih tj. beranskih autora: filmovi “Umir krvi” i “Put” u režiji Senada Šahmanovića i film “Peloid” u režiji Bojana Stijovića. Scenario za sva tri filma potpisuje Stefan Bošković.

„Filmovi koje ćemo imati priliku da pogledamo prikazani su na brojnim festivalima širom svijeta i dobitnici su brojnih nagrada za kratkometražne filmove. Pomenula bih neke od njih – jedna od najznačajnijih nagrada je Grand pri na festivalu u Grčkoj za film “Umir krvi”, dok je film “Peloid” reditelja Bojana Stijovića dobio nagradu za najbolji kratkometražni film na 16. Međunarodnom filmskom festivalu Filmski Front. Pojedine scene iz filma “Put” snimljene su u Beranama“, dodala je ona.

Foto: Tamara Kenjić

Istakla je da će Centar za kulturu Berane biti domaćin sastanka direktora i predstavnika bioskopskih prikazivača na kojem će biti potpisan Memorandum o saradnji u oblasti audio-vizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti u cilju saradnje, ostvarivanja ciljeva i sprovođenja aktivnosti Mreže kinoprikazivača Crne Gore.

“Inicijativa za potpisivanje jednog ovakvog memoranduma je potreba za razvijanjem međuinstitucionalne saradnje, neophodnost da se uspostavi bliža saradnja u oblasti audiovizuelne kulture i kinoprikazivačke djelatnosti ali i značaj bližeg povezivanja pravnih i fizičkih lica koja su registrovana za obavljanje ove djelatnosti. Sastanku će prisustvovati, Aleksandra Božović, direktorka Filmskog centra Crne Gore, Boban Stefanović, predsjednik Mreže kinoprikazivača Srbije i Damjan Ćulafić, potredsjednik Opštine Berane“, kazale je Kenjić.

Narednog dana, 4. aprila, beranska publika će imati priliku da pogleda nastavak filma “Munje”, pod nazivom „Munje: Opet“, reditelja Radivoja Raše Andrića, čija će premijera za Crnu Goru biti upravo u našem bioskopu.

Film će biti prikazan u terminima od 18 i 20 časova, a cijena ulaznice je tri eura.

„S obzirom na dugogodišnju tradiciju prikazivačke djelatnosti u Beranama i trajanje bioskopa, značaj realizacije ovog projekta je višestruk. Uvođenjem moderne opreme za prikazivačku djelatnost obezbijedićemo kontinuitet i kvalitet u radu bioskopa, povećaćemo broj realizovanih programa i raditi na stvaranju i edukaciji bioskopske publike. Pošto bioskop i prikazivačka djelatnost imaju sposobnost da zabave, obrazuju, inspirišu i oblikuju našu kulturu i društvo, nadam se da ćemo uspjeti da podstaknemo mlade i talentovane ljude iz našeg grada da se bave filmom i produkcijom kako bi nas neka nova njihova ostvarenja predstavljala širom svijeta kao što je to slučaj sa filmskim ostvarenjima naših uspješnih reditelja čije filmove ćemo imati priliku da pogledamo u ponedjeljak“, zaključila je Kenjić, koja je bila gošća emisije “U fokusu”, koja se svakog petka, u 11 časova i 15 minuta emituje na talasima Radija Berane.

Ispod teksta možete poslušati snimak emisije u cjelosti.

Andrija Turčinović/Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply