U BERANAMA OBILJEŽEN SVJETSKI DAN OSOBA SA AUTIZMOM (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom, koji se obilježava 2. aprila, danas je u glavnoj gradskoj ulici organizovana šetnja u cilju širenja svijesti o autizmu, sprečavanja diskriminacije i promovisanja njihove inkluzije u društvo.

Organizator šetnje je Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju koji tradicionalno daje podršku osobama sa autizmom širom svijeta.

Kako je pojasnila psihološkinja u ovoj ustanovi Marija Čejović, autizam ili poremećaj autističnog spektra odnosi se na širok spektar stanja koji karakterišu poremećaj u socijalnim vještinama, komunikaciji i ponašanju koji se odražava promjenama u govoru.

Predsjednik Opštine Berane, Vuko Todorović pridružio se mališanima, njihovim roditeljima, vaspitačima, asistentima, učenicima Srednje medicinske škole „Dr Branko Zogović“ i građanima u šetnji, nakon koje su simbolično svi zajedno pustili u vazduh plave balone.

U Dnevnom centru za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama borave 32 korisnika, među kojima ima djece sa autizmom. U ovoj ustanovi održavaju se različite aktivnosti tokom cijele godine, koje imaju za cilj da pomognu osobama sa autizmom da razvijaju svoje sposobnosti i integrišu se u društvu.

Slađana Cimbaljević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply