“TUMBA GRAD” DOBIĆE STATUS KULTURNOG DOBRA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Da opština Berane raspolaže sa izuzetnim arheološkim nalazištima i vrijednostima, čijom valorizacijom se stvaraju mogućnosti za promociju kulture, turizma i drugih razvojnih grana ukazuje i lokalitet “Tumba grad” koje se nalazi u mjestu Donja Ržanica.

To je u razgovoru za “Dan” konstatovala i direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić, podsjećajući da se radi o lokalitetu koji je zahvaljujući rezultatima projekta “Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma” doveden do nivoa da dobije status kulturnog dobra.

“Na lokalitetu Tumbarice su vršena istraživanja u periodu od 36 mjeseci, tokom kojih je došlo do vrijednih nalaza, otkriveni su ostaci bazilike, aneks sa polukružnom apsidom, kula, pomoćni objekti i dva bedemska zida. Sve je sistematski istraženo, a arhitektonski ostaci konzervirani. Pronađen je veliki broj materijalnih nalaza među kojima izdvajamo: ukrasne djelove zlatne Romejske pojasne garniture, novac iz različitih perioda, oružje, oruđe i nakit. Sve to govori opravdanost inicijative koju smo podnijeli Ministarstvu kulture da ovaj lokalitet dobije status kulturnog dobra. Nadamo se da će ta inicijativa i dobiti zeleno svijetlo, jer preovladava opšte mišljenje da će lokalitet “Tumba grad” doprinijeti popularizaciji kulture i procvatu turizma, te da će se zbog toga Berane visoko pozicionirati na mapi arheoloških gradova u regionu”, navela je Folić.

Violeta Folić

Lokalitet Tubarica je istraživan u okviru projekta prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija, a njegova ukupna vrijednost iznosi 578.807 eura, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 491,985 eura. Ovaj projekat implenetiraju Eparhija budimljansko-nikšićka i Polimski muzej, kao partneri u Crnoj Gori, i Institut za arheologiju – Centar za albanske studije i Nevladina oganizacija Albania Community Assist sa albanske strane.

Folić ističe da je sve to potvrđuje da je vrijedost ovog mjesta prepoznata i na evropskom nivou.

“Nakon realizacije prvog projekta nedavno je odobren i drugi projekat prekogranične saradnje koji se tiče nastvka zaštite i istraživanja lokaliteta na Tumbarici. Radovi bi trebalo da počnu početkom proljeća i to je potvrda da je ovaj lokalitet prepoznat i u evropskim okvirima, s obzirom da su odlučili da ulože sredstva da se ovaj arheološki dragulj istraži, zaštiti i približi svijetu”, navela je Folić, podsjećajući da je tokom dosadašnjih aktivnosti značajnu ulogu imala ustanova na čijem se čelu nalazi.

Stižu rasvjeta i asfaltni put

Direktorica Polimskog muzeja kaže da su i lokalna uprava i neke državne kompanije pokazale spremnost da daju puni doprinos potpunoj valorizaciji “Tumba grada”. Istakla je da to podrazumijeva i asfaltiranje prilaznog puta i elktrifikaciju lokaliteta.

“Do “Tumba grada” se dolazilo dosta lošim putem, pa je lokalna uprava donijela odluku da asfaltira prilazni put u dužini od oko 350 metara i ti radovi bi trebalo da budu završeni ovih dana. Imamo obećanje i od Elektroprivrede da će donirati postavljanje rasvjete u dijelu “Tumba grad”. Takođe, radiće se i neki drugi dodatni poslovi čijim završetkom će biti omogućeno da posjetioci na lak način dođu i upoznaju se sa tamošnjim arheološkim vrijednostima”, naglasila je Folić.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply