SZO: ZABRINJAVAJUĆA NOVA VARIJANTA KORONAVIRUSA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je novu varijantu kovid-19 otkrivenu u Južnoj Africi sa velikim brojem mutacija kao “zabrinjavajuću”, petu varijantu kojoj je dodijeljena oznaka.

SZO je u saopštenju navela da je varijanti B.1.1.529 dodijelila grčko slovo Omikron.

Ova oznaka se primenjuje ako postoje dokazi da je zaraznija ili da vakcine protiv nje djeluju slabije, ili ako imaju kombinaciju tih karakteristika, prenosi agencija Rojters.

Vlasti širom svijeta su alarmantno reagovale na novu varijantu koronavirusa otkrivenu u Južnoj Africi.

Države Evropske unije složile su se da obustave putovanja iz Južne Afrike nakon otkrivanja nove varijante.

Komitet zdravstvenih stručnjaka iz svih 27 država EU “složio se oko potrebe aktiviranja vanrednog prekida i uvođenja privremenog ograničenja na sva putovanja u EU iz Južne Afrike”, objavilo je slovenačko predsjedništvo EU na Tviteru.

Ograničenja će važiti za Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve, naveo je portparol Evropske komisije Erik Mamer na Tviteru.

Svaka od 27 zemalja EU je slobodna da primijeni nove mjere kada želi, a Rojters navodi da neke već primjenjuju ta ograničenja.

Zvaničnici EU rekli su da još nije donijeta odluka o drugim zemljama u drugim djelovima svijeta u kojima su otkriveni slučajevi, među kojima su Hong Kong, Izrael i Belgija, zemlja EU.

Share.

About Author

Leave A Reply