SZO upozorila: Miješanje vakcina može biti opasno

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Na brifingu u ponedjeljak, glavna naučnica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorila je na trend individualnog miješanja različitih vakcina, kazavši da nema dovoljno podataka koji bi pokazali da je praksa efikasnija u zaštiti od Covida-19.

“Ovo je pomalo opasan trend. Nalazimo se u zoni bez podataka, bez dokaza”, istakla je glavna naučnica SZO-a Somia Svaminatan u online brifingu o Covidu-19.

Rekla je da se trenutno provode istraživanja na tu temu. Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus i šest drugih direktora i stručnjaka SZO takođe su bili prisutni.

Brifing dolazi u momentu kada sve više zemalja razmišlja o miješanju i usklađivanju doza usred nestašice vakcina i zbog zabrinutosti da su vakcine neučinkovite protiv zaraznijih varijanti koronavirusa.

Tajland je u ponedjeljak najavio da će vakcinu AstraZeneka koristiti kao drugu dozu za one koji su primili Sinovak kao prvu dozu, izvijesto je Bangkok Post. Indonezija je najavila u petak da će dati treću dopunsku dozu Moderni medicinskim radnicima koji su primili dvije doze Sinovaca, izvijestili su iz Džakarta Post.

SZO je takođe izrazila zabrinutost da će, čim bogatije zemlje počnu davati dodatne doze, ranjivije zemlje biti prepuštene same sebi.

“Globalni jaz u snadbijevanjui Covid-19 vakcinama izuzetno je neujednačen i nepravedan. Neke zemlje i regije zapravo naručuju milione obnovljivih doza, prije nego što su druge zemlje formirale zalihe za vakcinaciju svojih zdravstvenih radnika i najranjivijih”, rekao je Adanom Gebrejesus u ponedjeljak.

Glavna naučnica UN-ove zdravstvene agencije rekla je da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su trenutno potrebne dopunske doze, objašnjavajući da, iako stopa zaraze u nekim zemljama raste – među vakcinisanim osobama nije zabilježen porast broja hospitalizacija ili smrtnih slučajeva.

Share.

About Author

Leave A Reply