SZO: NIJE POZNATO DA LI JE TREĆA DOZA VAKCINE POTREBNA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da u ovom trenutku nije poznato da li su treće doze vakcina protiv kovid-19 potrebne kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

“Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovid-19 dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika”, kazali su iz SZO.

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dvije doze vakcina i da nije poznato da li bi dodatna pojačana doza bila korisna i za koga, prenosi Tanjug.

Kompanija Fajzer najavila je da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine, čija bi primjena u roku od 12 mjeseci od početka imunizacije po njima mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija virusa.

Naučni direktor Fajzera Mikael Dolsten rekao je da prvi podaci kompanije sugerišu da nivo antitijela kod ljudi raste pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovim brojem nakon primijenjene prve dvije, i da zato planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i ljekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave Fajzera američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti donijeta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna, prenosi Mina.

Share.

About Author

Leave A Reply