SVJETSKA NEDJELJA DOJENJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svjetska nedjelja dojenja svake godine se obilježava u više od 170 zemalja svijeta, s ciljem podizanja znanja i svijesti o značaju i prednostima dojenja.

Svjetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Specijalista zdravstvene njege u beranskom Domu zdravlja, Tamara Labović, kazala je da dojenje prije svega predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbijedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. 

“Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine života. Prvi podoj treba da bude u roku od jednog sata, a prvi kontakt majke i djeteta tada je najbitniji. U roku od 40 dana to je upostavljanje veze između majke i djeteta”, pojasnila je Labović.

Ona je dodala da se prvo mlijeko naziva kolostrum i da se razlikuje od mlijeka koje se luči, ne samo po sadržaju, već i količini sastojaka koji jačaju bebin imunitet.

“Kolostrum stimuliše prvi prolazak hrane u bebina crijeva i njihovo pomjeranje. Majčino mlijeko sadrži sve što bebi treba u prvih šest mjeseci – hranjive materije, minerale, vitamine, vodu, antitijela. Ono poboljšava imunitet djeteta, smanjuje šanse za nastajanjem kasnijih bolesti, alergija, astmi, raznih vrsta infekcija, dijabetesa”.

Djeca koja doje, naglašava Labović, imaju manji rizik od razvijanja gojaznosti, ali i manju potrebu za protezama jer im se vilica bolje razvija pa zubi, kasnije, bolje rastu.

“Dojenje ima svoje prednosti za bebe, ali takođe i za majku. Neke od prednosti za bebe su da dojenje predstavlja sigurnu, prirodnu i hranjivu ishranu, gasi glad i žeđ. Majčino mlijeko je sterilno, jednostavno – bez priprema, ekonomično i sadrži laksativna svojstva. Postoje i mnoge prednosti za majku pa tako dojenje pomaže vraćanje materice na prvobitnu veličinu, postpartalna krvarenja i depresije su manje, žene koje doje brzo se vraćaju na svoju staru tjelesnu težinu, a rizik od kasnijeg razvijanja karcinoma dojke i jajnika je manji”, zaključila je Labović.

Andrija Turčinović

Share.

About Author

Leave A Reply