Svaki sedmi par teško do potomstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nekadašnja načelnica Odjeljenja za humanu reprodukciju cetinjske Opšte bolnice, stručnjak za humanu reprodukciju, doktorica Tatjana Motrenko Simić kazala je da jedan od sedam parova u Crnoj Gori ima problem da dođe do potomstva.

Upozorava da se tačan podatak ne može reći jer se epidemiološki podaci tog tipa ne skupljaju, ali se pretpoetavlja da oko 15 odsto parova ima problem sa infertilitetom (neplodnost).

“Stiče se utisak da taj postotak polako raste, ali opet kažem adekvatnih podataka nema, sem onoga što kolege koje se ovom problematikom bave saopštavaju kao sopstveno mišljenje. Od ove godine imamo šest centara za vantjelesnu oplodnju, nažalost, nemamo registar ciklusa IVF-a (In vitro fertilizacija tretman) i podatke koje imamo dobili smo zahvaljujući dobroj volji četiri centra koji sakupljaju i dostavljaju podatke Evropskom IVF Monitoring programu (EIM), da bi se na mapi Evrope vidjelo da Crna Gora ima vantjelesnu i da odgovorno radimo”, istakla je Motrenko Simić za Dan.

Dodaje da su, prema posljednjem izvještaju za 2018. godinu, u četiri centra za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori obavljena 643 ciklusa koji su rezultirali rođenjem 200 djece.

“Stopa trudnoće po embriotransferu je dobra, 34,5 odsto, a porođaja 28,7 procenata, sa još uvijek nešto višom stopom blizanaca nego što bi voljeli, oko 24 procenta. Počeli smo da razvijamo prezervaciju fertilnosti, kao i zamrzavanje jajnih ćelija kod pacijentkinja koje imaju problem da nađu partnera u mlađoj životnoj dobi ili kod onih koje moraju da se podvrgnu nekoj agresivnoj terapiji koja će oštetiti jajnike”, napominju ona.

Kako bi se parovi izborili sa neplodnošću, Motrenko Simić poručuje da se taj problem može prevazići, počevši od promjena naših navika da odlažemo rađanje, podizanjem znanja o našem reproduktivnom zdravlju, kao i mjera podsticanja roditeljstva u našoj populaciji.

Izvor:rtcg.me

Share.

About Author

Leave A Reply