“SUNČANI ŽIVOT” NADE MATOVIĆ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Živite ljubav, jer ljubav je život, ljubav je snaga, ljubav je vjera, ljubav je nada“, poruka je koju je sa promocije svoje zbirke „Sunčani život“ uputila pjesnikinja Nada Matović.

Ona je svoje najnovije književno djelo predstavila brojnim ljubiteljima poezije, koji su do posljednjeg mjesta ispunili amfiteatar Doma učenika i studenata u Beranama.

Zahvalila se porodici, prijateljima i svima koji su uz nju, pružaju joj podršku i bodre.

„Posebno bih se zahvalila profesorici Latinki Kljajić koja mi je pomogla da ostvarim svoje snove, da započnem jedan novi život i okrenem novu stranicu života“, kazala je Nada.

Pjesnikinja Dijana Tiganj citirala je filozofa Artura Šopenhaura koji je kazao „Poezija je vještina kojom se riječima pretvara snaga mašte u igru.“

„Poezija je način oplemenjivanja sumorne stvarnosti, put života snova i svih mogućnosti. Poezija je poseban literarni izraz i nju mogu pisati samo veliki ljudi, oni koji prepoznaju istinske vrijednosti u sebi i ljudima oko sebe i to na poseban način pretvoriti u riječi. Nada Matović jedna je od tih ljudi“, nastavila je profesorica jezika i književnosti, pjesnikinja Tiganj.

Dodala je da naslovna sintagma Nadine knjige glasi „Sunčani život“ i ona predstavlja bit i srž njene poezije, a to su sunce, nada, vjera i dobrota.

„Ime naše autorke je Nada i tokom čitanja njene poezije imala sam utisak da joj to ime odlično pristaje, jer ono što njena poezija gaji su nada, dobrota, vjera – istinske i moralne životne vrijednosti. Što se tiče same strukture, već u prvom susretu sa ovom knjigom vidimo da je riječ o obimnom djelu, djelu koje sadrži preko 100 pjesama, što je rijetkost za pjesnike. Naravno, neko će reći da je bitan kvalitet a ne kvantitet, ali nakon čitanja pjesama, uočava se da je kvalitet na jednakom nivou“, istakla je književnica Dijana Tiganj.

Naša sugrađanka Nada Matović, do sada je objavila dvije zbirke pjesama. Uz već pomenutu „Sunčani život“, njen književni prvijenac je “Oda mojoj radosti”. Osvojila je brojne prestižne nagrade i priznanja na raznim manifestacijama i konkursima, a članica je brojnih književnih udruženja, među kojima i Udruženja književnika i umjetnika “Zenit” iz Podgorice.

U ime ovog udruženja koje okuplja stvaraoce iz Crne Gore i regiona o Nadinoj zbirci “Sunčani život” govorili su predsjednik Milan Rajović i predsjednica Upravnog odbora Vida Ristić, inače oboje književnici.

“Od “Ode mojoj radosti”, prve poetske zbirke i ove druge “Sunčani život”, ko zna dokle će stići… No zna se – da neće stati da grli pjene od mora; da izmaštanu žudnju pretvori u javu; da tanka i nježna, kao golubica nevina, nastavlja da uči svoje srce da voli ono što mrzi, a onima koji je vole da ne nanosi boli”, u svom slovu o Nadi kazao je pjesnik Milan Rajović.

Poželio je, kako kaže, ovom malom-velikom heroju da ne odustaje, da vjeruje uvijek u sopstvene, mladalačke, poštene i bajkovite moći, kao i one ljudske i stvarne, realne, koje često “pobrkaju” lončiće, pa se um i razum, ljubav i dobrota, kao i  lijepa riječ zbune i u svemu tome teško snalaze….

Književnica Vida Ristić saopštava da je kroz sunčev zrak i oka sjaj blistavim umom, hrabro, kroz stihove zbirke poezije “Sunčani život”, Nada Matović uspjela opisati ljubav, koja je ujedno bila pokretač za mnoge svjetske stvaraoce.

“Dodala joj je jedinstvenu notu, elegantnu, empatičnu stavljajući je u fokus svojih pjesama. Ta ljubav je usmjerena svima, duši, Bogu, ljudima. Ni ljubav se ne može osjetiti ako ne sanjamo, a snovi su za našu Nadu bliski, razumljivi, stvarni i nestvarni. Kroz pjesme vas želi približiti Bogu, duhovnosti, dajući akcenat analizi duše čovjekove, naše, sa svim njenim mrakom i svjetlošću, pretvarajući kroz stihove mrak u svjetlost, a svjetlošću osvjetljuje sve one tamne strane čovjekove”, naglasila je Ristić.

Program su upotpunile pjesnikinja Ivana Knežević Minić, profesorica jezika i književnosti u beranskoj Gimnaziji Sanja Dašić i književnica Vida Ristić, koje su govorile stihove iz zbirke “Sunčani život”. Putem video bima emitovano je kazivanje “Pjesme o jesini” i “Ostrog” u izvedbi Jelene Škrbić.

Ovo prelijepo druženje zvukom flaute i gitare “začinili” su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Berana Azra Duraković i Filip Dubak.

Program je vodila Gorica Ćulafić.

Andrija Turčinović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply