“ŠUMOKRADICE NAM UNIŠTIŠE ASFALT, BLOKIRAĆEMO PUT”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani andrijevičkih sela Trešnjevo, Zabrđe i Slatina najavljuju da će blokirati put, u znak protesta protiv koncesionara koji im, kako tvrde, teškim kamionima uništavaju asfalt.

U pitanju je put od Andrijevice do planine Gradišnice, a mještani tvrde da im koncesionari još i režu građu.

Ogorčeni su i na šumokradice, koji transportujući balvane teškim kamionima, konstantno uništavaju put ka izletištu i ljetovalištu na planini Gradišnici, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija.

“Tajkuni i lopovi su, ostavljajući pustoš u šumama, na brojnim mjestima izlomili asfaltnu podlogu zbog čega se otežano saobraća do planine i obližnjih izletišta. Zato smo prinuđeni da blokiramo dalji odvoz balvana s ovog područja ukoliko koncesionari ne ispoštuju pravila po kojima je dozvoljen transport tereta samo do dvadeset tona, kako to stoji i na saobraćajnom znaku”, kazali su ovi mještani, okupljeni u NVO “Gradišnica”.

Da je bespravna sječa, odnosno krađa šumske građe u Andrijevici evidentna u dijelu Gradišnice i Jelovice, saopšteno je i zvanično iz Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, odnosno Vlade Crne Gore, kada je najavljena borba protiv šumarske mafije.

Planina Jelovica koja katastarski pripada Andrijevici Beranama, označena je, pored Rožaja, kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima, odnosno pljačkom šuma.

“Koncesionari i šumokradice, međutim, i dalje svakodnevno transportujući balvane, teškim kamionima uništavaju asfaltnu podlogu. Put je pretrpio ozbiljna oštećenja na više mjesta, jer nesavjesni pojedinci zanemaruju saobraćajne znakove kojima je zabranjeno kretanje kamionima sa teretima većim od 20 tona. Zato ponovo apelujemo na nadležne da konačno zaustave divljački pohod onih koji, zanemarujući opšte dobro, vode računa samo o svojim ličnim interesima”, upozoravaju iz NVO “Gradišnica”.

Mještani tvrde da su se ta nadanja dobrim dijelom izjalovila i da država u međuvremenu nije preduzela nijedan konkretan potez u cilju pune valorizacije prirodnih resursa Gradišnjice i okolnih planina.

“Put je napravljen u nadi da će se na taj način pospješiti adekvatna valorizacija potencijala naše opštine. Međutim, umjesto toga svaki dan gledamo kako kamioni, takozvani troosovinci, i sa po 40 tona težine, odvoze šumsko bogatstvo i ostavljaju za sobom uništene saobraćajnice. To znači da Gradišnjica i dalje služi samo kao rezervat za bogaćenje privilegovanih pojedinaca. Sve se to dešava naočigled svih institucija i službi i imamo konstatno kršenje, bez ikakvih sankcija”, navode iz NVO “Gradišnjica”.

Oni ističu kako su se radovali kada je izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje puta koji od Andrijevice vodi do Gradišnice, planine koja predstavlja pravi prirodni biser na sjeveru Crne Gore i izvor života za više sela.

“Tamo se nalaze naši katuni i brojne druge vrijednosti koje zaslužuju posebnu pažnju. Međutim, umjesto da se forsira otvaranje dodatnih sadržaja, krenulo se u nemilosrdno raubovanje prirodnih potencijala na ovom području, a put je za desetak godina pretrpio takve štete, da je sad potrebna potpuna rekonstrukcija na pojedinim dionicama”, kažu iz ovog udruženja građana sa područja Andrijevice.

Kada su finansirali izgradnju puta prema planini Gradišnici, predstavnici EU nijesu mogli znati kako su, zapravo, najveću uslugu tada napravili šumskim tajkunima i šumokradicama, olakšavajući im put do šumskog bogatstva.

Sada lokalno stanovništvo u Andrijevici, kada je već skoro kasno, prijeti blokadama da bi država zaustavila nekontrolisanu sječu, krađu šume i uništavanje puta koji je finansirala Evropska unija.

Pravo pitanje je, zapravo, ko je kriv što je put Andrijevica – Gradišnica, već skoro u potpunosti uništen.

Završetak rekonstrukcije puta Zabrđe – Gradišnica, koja je podrazumijevala postavljanje asfaltnog zastora u dužini od 7,7 kilometara, ozvaničen je početkom 2013. godine.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply