Struja isključena u 8,46 hiljada domaćinstava

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Crnoj Gori je od početka godine do 20. oktobra, po nalogu Elektroprivrede (EPCG), isključenje 8,46 hiljada domaćinstava, koja nijesu uredno plaćala račune za električnu energiju.

U periodu od 1. januara do 20. oktobra na nivou čitave Crne Gore obustavljeno je snabdijevanje električnom energijom za 8,46 potrošača“, rekli su u EPCG uz objašnjenje da je potrošač dužan da račun plati u roku od osam dana od prijema računa za utrošenu struju, prenosi Dan.

Ukoliko to ne uradi, EPCG nakon osam dana od isteka roka za uplatu dostavlja potrošaču upozorenje o obustavi snabdijevanja električnom energijom. Ukoliko potrošač i u roku od osam dana od dostavljanja upozorenja ne izmiri dug,EPCG može da ga isključi sa mreže.

Iz kompanije su objasnili da se koriste i razni mehanizmi da sa dužnicima dogovore dinamiku otplate duga, kako ne bi došlo do isključenja sa mreže.

„U toku je deveti ciklus akcije Podijelimo teret 9, u kojoj potrošači mogu u fiksnim mjesečnim ratama od 20 EUR, uz prestanak daljeg obračuna zatezne kamate i bez bojazni od isključenja sa mreže dok poštuju protokol, izmiriti dug. Akciji se u septembru priključilo preko pet hiljada potrošača, a ona traje do 30. novembra“, rekli su u EPCG.

Kada je u pitanju akcija Podijelimo teret, svaki potrošač koji potpiše ugovor o plaćanju duga na rate od 20 EUR, ima obavezu da uredno uz ratu plaća i pristigle račune. Potrošači koji ne potpišu ugovor ili isti prekrše mogu biti isključeni sa elektromreže.

Iz EPCG su objasnili i da nakon isključenja potrošači najčešće imaju obavezu da uplate najmanje trećinu duga i da potpišu ugovor o plaćanju preostalih dugovanja na rate.

Share.

About Author

Leave A Reply