STOJANOVIĆ: JAČANJEM BERANSKIH PRIVREDNIKA DO NOVIH RADNIH MJESTA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpredsjednik Opštine Berane Darko Stojanović kazao je da se mladi ne vraćaju u naš grad nakon studija jer nemaju gdje da rade. Ističe da treba ojačati privredne proizvođače, razviti stočarstvo i poljoprivredu, a poseban akcenat staviti na etno sela. Naglasio je da su svakom investitoru koji će zaposliti građane vrata širom otvorena.

Stojanović kaže da se u Beranama ne živi kako bi trebalo.

“Moji stariji sugrađani, pa i moja generacija pamte period kad se u Beranama mnogo bolje živjelo. Na nama je i državnoj vlasti da upotrijebimo velike kapacitete koje Berane ima i učinimo život u ovom gradu boljim”, kazao je on.

Kada je riječ o privrednoj situaciji, Berane je u nezavidnom položaju, kazao je Stojanović. On podsjeća da su sve fabrike zatvorene, a da imaju i neuspjeli pokušaj ponovnog pokretanja rada Rudnika uglja.

“Trenutno šta može da se uradi je da se ojačaju trenutni privredni proivođači, da zaposle mlade ljude, da se stavi akcenat na drvopreradu i na razvoj stočarstva i poljoprivrede, koji predstavljaju glavnu šansu Berana”, istakao je Stojanović.

On je posebno izdvojio turizam.

“Okolina Berana i Berane je Bogom dano za razvoj turizma kako zimskog, tako i ljetnjeg. Mi se nadamo da kada se spoje skijališta Kolašin 1600 i 1450, kroz tunel koji izlazi kroz Bjelasicu i izlazi na beransku stranu, na planinu Jelovicu, imamo aktivnosti koji se tiču etno seoskog turizma”, kazao je Stojanović.

Ističe da mladi ljudi odlaze iz Berana zbog zaposlenja.

“Oni kada odu na studiranje, rijetko se vrate kod nas jer nemaju gdje da rade”, istakao je potpredsjednik Opštine.

Kada je riječ o dovođenju stranih investitora, kaže da je lokalna vlast spremna da da zemljište, smanji takse.

“Svakom ko će da otvori nova radna mjesta, vrata opštine Berane su širom otvorena”, kazao je on.

Skoro svi smještajni kapaciteti popunjeni u julu i avgustu

Direktor TO Berane Ivan Radević kazao je da su izuzetno zadovoljni turističkom sezonom u našem gradu.

“Svi smještajni kapaciteti u julu bili su popunjeni, kako imamo najave, biće popunjeni i u septembru. U avgustu smo imali 84 odsto iz 2019. godine”, kazao je on.

Istakao je da je bilo dosta gostiju iz inostranstva Poljske, Češke, Njemačke, Slovačke, Francuske, kao i iz regiona.

“Uglavnom su to gosti koji su željeli aktivni odmor. Najviše su bili zainteresovani za planinu Cmiljevicu, kao i za četiri lednička jezera, Gorske oči”, objasnio je Radević.

Objašnjava da je seoski turizam krenuo iz Berana, ali da treba ojačati marketing.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply