STIGLE SU VRUĆINE, EVO ŠTA DA DAJETE LJUBIMCIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na zelenim pijacama ovih dana imamo najljepše sezonsko voće i povrće pa ga kao poslasticu i osvježenje možete ponuditi svojim mezimcima.

Kad psu dajemo voće ili povrće, biramo ga tako da po svojim karakteristikama bude bezbjedno, odnosno da ne sadrži materije potencijalno toksične za psa. Trebalo bi obratiti pažnju da:

– u početku ponudimo psu malu količinu voća ili povrća

– kasnije možemo povećati količinu, ali to i dalje mora biti mala količina (veća količina voća ili povrća obično provocira rjeđu stolicu)

– ne vole svi psi sve voće i povrće – trebalo bi strpljivo istražiti koje je psu prihvatljivog ukusa i teksture.

– POVRĆE I VOĆE KOJE JE BEZBJEDNO ZA PSA

Bundeva

Sadrži rastvorljiva vlakna, vitamin A i antioksidanse (pomaže kod dijareje i opstipacije). Psu bi je trebalo davati skuvanu, isjeckanu ili ispasiranu kao dodatak obroku ili poslasticu.

Šargarepa

Prije svega je bogata vlaknima, beta-karotenom i kalijumom, niske je kalorijske vrijednosti. Odlična kao poslastica, naročito za pse s viškom težine. Može se davati kuvana, isjeckana na male komadiće ili štapiće, kao i sirova izrendana – kao dodatak obroku ili isjeckana na štapiće kao odlična dentalna poslastica.

Jabuka

Bez središnjeg dijela (sjemena) – dobar je izvor vitamina A i C i rastvorljivih vlakana, niskokalorična, tako da je pogodna kao poslastica za pse. Starijim psima se može davati čak i dobro rashlađena kao osvježenje u ljetnjim mjesecima. Nezaslađen sok od jabuke može se dodati obroku kao „slatka“ nadoknada tečnosti.

Banana

Bogata je vitaminima, kalijumom, magnezijumom, bakrom i biotinom, a ima mali sadržaj natrijuma. Zbog visokog procenta ugljenih hidrata treba je tretirati kao poslasticu, što znači dati je psu kao nagradu za poželjno ponašanje. Oljuštite je, isjecite na kolutove ili manje komade. Možete je psu dati i zamrznutu.

Spanać

Lišće sadrži visok procenat gvožđa i niskokalorično je. Uglavnom se koristi obareno, usitnjeno kao dio svježe pripremljenog obroka ili kao dodatak suvoj hrani za pse. Zbog svog sastava ima antiinflamatorno dejstvo i koristan je dodatak u obroku pasa s onkološkim oboljenjima. Psima koji već imaju problem s bubrezima i nakupljanjem kristala u mokraći nemojte davati spanać.

Borovnice

U visokom procentu sadrže resveratrol (supstancu kojom se biljke „brane“), zatim vitamin C, fitohemikalije i antioksidanse. Zato su u ishrani snažan borac protiv kancerogenih promjena u organizmu i srčanih oboljenja, jačaju imuni sistem i smanjuju efekte starenja mozga. Sadrže takođe i tanine koji su značajni za prevenciju infekcija urinarnog trakta. Naročito su pogodne za starije pse. Psu se može dati nekoliko komada kao zdrava poslastica, a mogu se ponijeti i u šetnju, kao nagrada za lijepo ponašanje.

Krastavac

Bogat je mineralima: kalijumom, magnezijumom i bakrom, kao i vitaminima K, C i B1, i s visokim sadržajem vode. Ujedno je niskokaloričan – ugljeni hidrati i masti su u minimalnoj količini. Pogodan je dodatak u ishrani gojaznih pasa. Ako ga pas prihvati, dodaje se samljeven ili dobro usitnjen u obrok, kao dopuna.

Tikvice

Niskokalorične, s visokim sadržajem vode, dobra niskokalorična poslastica ili dodatak obroku. Tikvice treba očistiti od sjemena, obariti, i u manjoj količini ponuditi psu.

Celer

Sadrži vitamine A, B i C, ali osim toga, zbog svog specifičnog mirisa, koristan je kao prirodni osvježivač daha psa.

Lubenica

Ima visok sadržaj vitamin A, B1, B6 i vitamin C, i prije svega vode. Zato je lubenica odlična osvježavajuća poslastica za ljetnje mjesece: rehidrira organizam, a pri tome ga ne opterećuje kalorijama. Psu treba dati malo parče očišćeno od sjemenki i bez zelenih djelova.

POVRĆE I VOĆE KOJE NIJE BEZBJEDNO ZA ISHRANU PSA:

Grožđe

Bilo koja vrsta grožđa, kao i suvo grožđe, može biti opasna po zdravlje psa. Još uvijek se uzrok toksičnosti ne zna, ali ono što je poznato jeste da su mnogi psi razvili akutnu insuficijenciju bubrega poslije konzumiranja grožđa. Nijesu svi psi osjetljivi na grožđe i u istoj količini, ali dramatične posljedice kod onih koji su osjetljivi ne dozvoljavaju da se bude u dilemi – grožđe bi trebalo držati podalje od psa. Simptomi bubrežne insuficijencije nastale zbog konzumiranja grožđa jesu dijareja ili povraćanje, gubitak apetita, apatičnost, smanjena količina urina i na kraju prestanak uriniranja, a moguć je i fatalni ishod.

Luk

Sve varijante luka smatraju se potencijalno opasnim po zdravlje psa. Crni luk je naročito toksičan, dok je količina bijelog luka koja je toksična za psa veoma velika, tako da ga psu možemo davati u maloj količini (pola čena ili dva, u zavisnosti od veličine psa). Toksični sastojci negativno djeluju na crvena krvna zrnca, što izaziva anemiju kod psa. Naročito su ugroženi psi japanskih rasa – akita i šiba inu. Simptomi intoksikacije se pojavljuju u zavisnosti od unijete količine – povraćanje, dijareja, gubitak apetita i abdominalni bol, i simptomi anemije: blijeda sluzokoža, ubrzan rad srca.

Paradajz

Psu možete davati crveni (zreli) dio, dok su svi zeleni djelovi biljke strogo zabranjeni. Zreo paradajz je bogat izvor vitamin C i likopena (jak antioksidans) i kao takav može biti koristan dodatak obroku, naročito termički obrađen sok, jer likopen postaje lakše svarljiv. Mora se obratiti pažnja na sve zelene djelove biljke: lišće i stablo paradajza sadrže tomatin i solanin – supstance veoma toksične za pse. Trovanje se manifestuje povraćanjem, abdominalnim bolom, slabošću mišića, ubrzanim radom srca.

Sirovi krompir

Trebalo bi ga izbjegavati, eventualno se može malo dodati u obrok kao dodatak manje količine ugljenih hidrata. Sadrži solanin – toksin koji izaziva povraćanje i dijareju. Samo skuvan krompir nije toksičan za pse, solanin se razgrađuje pri kuvanju.

Sjeme jabuke, kruške, kajsije, breskve, višnje

Sjeme može biti opasno zbog svoje veličine i mogućnosti da ošteti ili opstruira disajne puteve ili sistem za varenje. Takođe, sjeme sadrži cijanide – supstance koje mogu biti izrazito toksične za pse. Osim povraćanja i dijareje mogu se javiti i brojni nervni simptomi, otežano disanje, hiperventilacija.

Rotkvice

Ne izazivaju teže zdravstvene probleme, već blaže digestivne smetnje i nakupljanje gasova u crijevnom traktu.

Avokado

Još uvijek se na našim prostorima ne koristi u ishrani kućnih ljubimaca, ali treba znati da su kora, lišće i sjeme u većoj količini toksični za različite vrste životinja. Sadrži persin – organski, fungicidalni toksin koji kod pasa izaziva gastrointestinalne probleme kao što su povraćanje i dijareja. Zreli dio ploda sadrži minimalne količine persena ili ih ne sadrži uopšte, tako da nije opasan po zdravlje psa. Radi predostrožnosti trebalo bi izbjegavati cijelu biljku, piše Petmagazine.rs .

Share.

About Author

Leave A Reply