ŠTA SPUŠTA HOLESTEROL, A ŠTA KRVNI PRITISAK? NAMIRNICE KOJE SU DOBRE ZA ZDRAVLJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bijele namirnice iz prirode, poput luka i karfiola, sadrže flavonide koji čuvaju srce i kardiovaskularni sistem, pa se preporučuju u ishrani, za razliku od nekih drugih bijelih namirnica.

One bijele namirnice koje treba izbjegavati su rafinisane, kao što je rafinisano bijelo brašno i šećer, bijeli pirinač, hljeb i tjestenine. Evo zbog čega su ove bijele namirnice dobre.

1. Karfiol

Bijeli cvjetovi karfiola imaju nizak glikemijski indeks, odlični su za ljudski organizam, a posebno za čišćenje jetre.

2. Luk

Luk je dobar za krvni pritisak, zdravlje srca, ali i detoksikaciju cijelog organizma. Ovaj podatak ne čudi pošto luk sadrži oko 25 različitih vrsta antioksidanata. Imajte samo na umu da se većina hranljivih materija nalazi odmah ispod ljuske, pa nemojte pretjerano da gulite slojeve ovog finog ploda.

3. Kokosovo mlijeko i ulje

Kokosovo mlijeko i ulje je bogato zdravim masnoćama koje unaprjeđuju zdravlje cijelog organizma, a posebno je dobro za želudac i probavu. Proizvodi na bazi kokosa imaju jako antibakterijsko djelovanje, a dokazano je i njihovo pozitivno djelovanje na krvni sistem i snižavanje lošeg holesterola.

4. Bijeli luk

Zbog visokih nivoa sumpora i selena u bijelom luku, ova namirnica je odličan alat za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Ovaj prirodni antibiotik ima brojne pozitivne rezultate na ljudski organizam, a uz to smanjuje holesterol i šećer u krvi.

5. Repa i paštrnak

Repa i paštrnak su korijenasta vrsta povrća bogata prehrambenim vlaknima koje štite probavni sistem. Budite oprezni u pripremi ovih namirnica jer preduga termička obrada može da uveća njihov glikemijski indeks. Umjesto toga naribajte ih u osvježavajuću salatu.

Izvor: B92

Share.

About Author

Leave A Reply