SRPSKI STARI KOLAČI – ŠLJIVKO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas, rijetko ko zna za Šljivka, srpski kolač koji su nekada spremale naše prababe. Pravi se od svježih šljiva i kao takav je nevjerovatno ukusan. I zdrav! Pa, hajde da naučimo kako se pravi!

Šljivko se na ovim prostorima prvi put pominje u vreme vladavine Otomanske imperije.

Pošto je izuzetno hranljiv i pošto se ne može pokvariti nikad, ovaj kolačić je bio strateška hrana za hajduke kao i za srpsku vojsku tokom Balkanskih ratova, pa čak i 1. Svetskog rata.

Danas se rijetko gdje može naći, osim na primer na Zlatiboru za štandom neke fine bakice ili u Sirogojnu gdje se recept prenosi sa generacije na generaciju.

Tako da, ako ne možete da odete do ovih (inače prelijepih) sprskih mjesta kako biste probali slatkog Šljivka, izvolite recept jedne domaćice koja prodaje ove ukusne kolačiće od šljiva u etno-selu Sirogojno.

Recept za pravljenje ŠLJIVKA:

Očistiti svježe šljive od koštica i kuvati dugo dok se smjesa ne zagusti. Nakon toga dodati malo palente, tek toliko da je moguće oblikovati kolačić u obliku diska, a zatim ih poređati na listove svježeg kupusa i sušiti na suncu.  Posle sušenja, suve ih uvijte u listove kupine i zavežite kanapom. Kasnije od tih kupinovih listova možete napraviti i ukusan čaj.

Share.

About Author

Leave A Reply