SREDNJOVJEKOVNOJ PANCIRNOJ KOŠULJI JEDINSTVENOJ U SVIJETU VRAĆEN PRVOBITNI IZGLED

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tokom prethodnih dana su, po treći put, dva strana eksperta radila na rekonstrukciji srednjovjekovne pancirne košulje koja je jedan od najvrednijih predmeta istorijske zbirke Polimskog muzeja. Istoričar i specijalista za srednji vijek iz Austrije, Sebastijan Volk i profesor i specijalista za srednjovjekovno oružje, Martin Vajhoven su u sva tri navrata u našoj opštini boravili o svom trošku, vraćajući postepeno pancirnoj košulji prvobitni izgled.
„Pancirna košulja u muzeju u Beranama je veoma posebna, zapravo jedina poznata košulja kod koje su tijelo, odnosno oklop i kapuljača rađeni iz jednog dijela. Da bismo bolje razumjeli kako je stvarana prvo smo tretirali oklop, tako što smo alkama u boji popunavali djelove koji nedostaju. Na taj način smo jasno odvojili stare od novih alki. Taj dio posla je rađen tokom 2021. i 2022.godine. Tokom ove naše treće posjete u 2023.godini, zamijenili smo alke u boji alkama koje se stapaju sa originalnim. Tako je pancirna košulja dobila svoj prvobitni izgled. Izučavanje oklopa nam je otkrilo važne informacije o načinu izrade starih pancirnih košulja. Trenutno radimo na naučnom članku u kom ćemo raspraviti o svemu što smo saznali”, kazali su Volk i Vajhoven.

„Posebno nam je drago što smo bez ikakvog ulaganja dobili rekonstruisanu pancirnu košulju sa izgledom kakav je bio prije oštećenja, jer bi sa istim ostala i do dan danas, da se nisu pojavili Volk i Vajhoven. Takođe, raduje nas i činjenica da su i sami podaci koje smo imali o istoj precizni i da je ova pancirna košulja jedinstvena u svijetu. Mogu slobodno reći da je muzej dobio predmet reprezentativan za izlaganje” kazala je direktorica Polimskog muzeja, Violeta Folić.

Stručnjaci su pancirnu košulju uočili na sajtu muzeja i tom prilikom se zainteresovali za istu i izrazili želju da dođu u Berane i da vide u kakvom je stanju. Već odmah su uočili da se radi o izuzetnom primjerku.

„Ova pancirna košulja je pronađena 1936.godine. Po saznanjima do kojih smo došli, pronađena je na padini Tumbarice kod Donje Ržanice, u blizini seoskog vodovoda” – kazao je arheolog Polimskog muzeja, mr Predrag Lutovac.

1955.godine kada je formiran, Polimski muzej je otkupio pancirnu košulju, a njena prva restauracija obavljena je nešto kasnije u Vojnom muzeju u Srbiji. Kao takva je sačuvana do dolaska Volka i Vajhovena.

Share.

About Author

Leave A Reply