SPUCG: KRAJNJE VRIJEME ZA SUŠTINSKE PROMJENE I ADEKVATAN ODNOS PREMA STUDENTIMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Donosioci odluka i dalje su nespremni da se suštinski pozabave onim na šta ukazuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG), ocijenili su iz krovne studentske organizacije, poručujući da je krajnje vrijeme za suštinske promjene i adekvatan odnos društvenih aktera prema studentima.

Iz SPUCG su to naveli u čestitki povodom 17. novembra – Međunarodnog dana studenata, koji visokoškolci širom svijeta obilježavaju prisjećajući se dešavanja iz 1939. godine, kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije.

„Taj dan svake godine je prilika ne samo da se prisjetimo onih koji su bili simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, već i da na temeljima i putu koji su trasirale prethodne generacije, ukažemo na to što je potrebno uraditi za našu bolju budućnost“, rekli su iz SPUCG.

Predsjednik SPUCG Andrej Vukčević naveo je da na probleme ukazuju duže vrijeme.

Kako je kazao, u proteklom periodu ostvareni su pomaci malog ili ograničenog dometa, ali izazovi su brojni i zahtjevaju što hitniju i odlučniju reakciju, prvenstveno nadležnih institucija, ali i drugih struktura društva.

„Očekivanja su velika imajući u vidu to da se radi o generaciji koja je najveći potencijal društva, a realnost da su donosioci odluka i dalje nespremni da se suštinski pozabave onim na što ukazujemo osluškujući poruke koje dobijamo sa svih fakulteta, od više od 20 hiljada mladih“, naveo je Vukčević.

Prema njegovim riječima, značajan pomak ostvaren je kada su nadležni, na inicijativu SPUCG, značajno povećali naknadu za studentski kredit, stipendije i stručno osposobljavanje.

Međutim, kako je kazao Vukčević, rješavanje tih pitanja je nedovoljno, jer mnoga druga već dugo čekaju na rješavanje.

Vukčević je rekao da će iz SPUCG i dalje ponavljati da je procenat nezaposlenih visokoškolaca na visokom nivou i da se studiranje sve više svodi samo na formu i proklamovano ispunjavanje zakonskih standarda.

„Opominjaćemo da se praktična nastava i dalje ne sprovodi dosljedno i na način da studente adekvatno pripremi za tržište rada“, naveo je Vukčević.

Prema njegovim riječima, alarm je upaljen prije par godina, ali i dalje nema na vidiku rješenja za neka od suštinskih pitanja, kao što su sprečavanje hiperprodukcije diploma, sprovođenje rangiranja univerziteta, ili suštinska provjera diploma koje dolaze iz zemalja regiona.

„I tako, čekajući rješavanje starih i godinama i decenijama prisutnih, svjedočimo pojavi novih problema“, kazao je Vukčević.

On je rekao da su na posljednji u nizu, koji se tiče potrebe izgradnje novog studentskog doma u Podgorici i poboljšanja uslova u postojećim, ukazali nadležnima i da sa pažnjom i nestrpljenjem čekaju njihov odgovor.

Vukčević je dodao da je Glavni grad, kada je u pitanju podstanarski život, postao skup i za zaposlene sa prosječnim primanjima, a kamoli za studente.

Spisak problema i lijepih želja je, kako je rekao, podugačak.

Vukčević je istakao da je jasno da je krajnje vrijeme za suštinske promjene i adekvatan odnos svih društvenih aktera prema studentima.

Share.

About Author

Leave A Reply