Siromaštvo u porastu, nužne hitne mjere

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva. Crna Gora ga obilježava bez zvanične statistike o broju siromašnih, međutim podaci Crvenog krsta kažu da je siromaštvo u porastu. Od marta ove godine podijeli su 10 puta više paketa humanitarne pomoći, nego ranijih godina. Marina Medojević, predsjednica Banke hrane, poručila je da moramo hitno početi izradu Strategije za borbu protiv siromaštva i rasipanja hrane.

Marta Perković iz Crvenog krsta kazala je za TVCG da se 365 dana u godini trude da svojim aktivnostima smanje stopu siromaštva u Crnoj Gori.

“Najugroženiji su socijano ugrožene porodice, migranti, Romi i Egipćani, stariji, osobe sa invaliditetom, djeca i samohrane majke. Nažalost pojavnom pandemije korona virusa povećao se i broj socijalno ugroženog stanovništva pa se tako svim ovim kategorijama pridružila još jedna kategorija tačanije, osobe koje su ostale bez posla”, upozorava Perković.

Ona navodi da se CKCG trudi maksimalno sa svim ugroženim izađe u susret i pomognu da suzbiju siromaštvo.

Od marta do oktobra ove godine CKCG je podijeli preko 107.000 paketa humanitarne pomoći.

Perković kaže da je to 10 puta više podijeljene pomoći u odnosu na ranije godine.

“Nažalost ovaj podata pokazuje da je broj socijalno ugroženog stanovništava u porastu, a naročito tokom pandemije”, poručila je Perković.

Podaci od prije korona krize iz 2019. govore o stopi rizika od siromaštva, koja je iznosila 24,5 odsto, odnosno svaki četvrti stanovnik Crne Gore je bio siromašan.

Share.

About Author

Leave A Reply