SIMPOZIJUM O RANOHRIŠĆANSKOM ARHEOLOŠKOM NASLEĐU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Press konferencija projekta “Proširenje saradnje od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma” održana je danas u Hotelu Berane, čime je počeo naučni simpozijum.

“Poslije skoro dva milenijuma hrišćanstva u prekograničnom području, arheološko nasleđe predstavlja značajan turistički resurs i zajedničko kulturno nasleđe dvije zemlje koje treba njegovati promovisati i koristiti” zaključeno je na konferenciji.

Ispred Eparhije Budimljansko-nišićke o značaju projekta govorio je protođakon Konstantin Dojić.

“Kroz ovaj projekat dva lokaliteta, jedan u Beranama i jedan u Skadru su iskopani, konzervirani, zaštićeni, promovisani, opremljeni signalizacijom i sadržajima i biće integrisani u lokalnu turističku ponudu” dodao je on.

Simpozijum je okupio stručnjake iz arheologije, istorije i drugih povezanih oblasti, a kako je dirtektorica Polimskog muzeja Violeta Folić navela, ovaj projekat omogućio je da se među učesnicima razviju bliže veze i bolja saradnja.

” Za vrijeme trajanja projekta osim profesionalnih veza i unapređenja saradnje, razvili smo i prijateljske veze, što smatram posebno važnim uspjehom projekta. To garantuje nastavak saradnje i u narednom periodu, kada se ukaže ponovo prilika za tim” rekla je Folić.

Fiolić je napomenula da Polimski muzej u Beranama jedini je koji na sjeveru Crne Gore posjeduje sertifikat za arheološka iskopavanja.

Kako smatra Holta Koči, iz organizacije Albania Community Assist rezultati projekata pokazuju da je jako važno adekvatno predstaviti kulturno nasleđe, posebno mladima.

” Osim što je projekat povezao eksperte iz ove oblasti, on je omogućio da građani budu bolje informisani. Naročito je važno upoznati mlade sa kulturnim i istorijskim nasleđem kraja u kojem žive” kazala je ona i dodala da je potrebno raditi na promociji tih lokaliteta.

Realizatori projekta i organizatori današnje konferencije su Eparhija Budimljansko- nikšića, Polimski muzej, Institut za arheologiju, Centar za albanske studije i NVO Albania Community Assist.

Projekat je podržan od strane Evropske unije, a njegova ukupna vrijednost je 578,807 eura.

Share.

About Author

Leave A Reply