SIMON VOJAŽ UKINUO SVE LINIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uprkos brojnim upozorenjima i zahtjevima radnika preduzeća za prevoz putnika Simon vojaž, u čijem se sastavu nalazi autobuska stanica u Beranama, još nije ništa urađeno po pitanju rješavanja nagomilanih problema u toj firmi i uspostavljanja odgovarajućeg međugradskog saobraćaja. Naprotiv, stanje se iz dana u dan pogoršava, a od nedavno je prevoznik ukinuo sve linije na kojima je u minulom periodu prevozio putnike, piše Dan.

Zaposleni u tom preduzeću tvrde da je sadašnje stanje izazvano neprofesionalnim i neodgovornim odnosom menadžmenta Simon vojaža i da se zbog toga firma našla pred potpunim kolapsom.

“U ovom slučaju trpe i radnici i građani, mi zbog neisplaćenih potraživanja i uskraćivanja prava na rad, a građani zbog činjenice da je autobuska stanica praktično zatvorena i da nema javnog međugradskog prevoza. To izaziva pravu pometnju jer su putnici ostavljeni da se snalaze kao sami znaju i umiju. Pravo je čudo da u takvim okolnostima nema reakcije nadležnih institucija koje ništa nijesu uradile da se sadašnja situacija razriješi na odgovarajući način”, kazao je jedan od radnika Asmir Nikšić.

Da su međugradske i međunarodne linije zaista ukinute potvrdio je u izjavi za Dan i Mehmed Meša Adrović, koji je godinama bio izvršni direktor Simion vojaža i koji ujedno obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Petnjica. Međutim, on je kazao da stanje nije alarmantno i da će preduzeće biti konsolidovano čim prođe pandemija izazvana pojavom koronavirusa.

“Tačno je da su linije ukinute, jer je svaki rad u trenutnim okolnostima postao nerentabilan, a i rizičan. Mi ne želimo da, prevozeći putnike, ikoga izlažemo opasnostima. Ujedno, putnika je zbog pojave korone sve manje. Siguran sam da će se stanje popraviti čim epidemija prođe i da će naše preduzeće, i pored određenih poteškoća ponovo biti na usluzi građanima”, naglasio je Adrović.

Sa druge strane, radnici, koji štrajkuju više od pet mjeseci, tvrde da preduzeću nema spasa i da izjava Adrovića ne odslikava pravo stanje.

“Adrović je uništio firmu. Sve je rasprodao, a nas ostavio bez hljeba. Firma treba da ide u stečaj, jer ima ogromna dugovanja. Preduzeće se godinama suočavalo sa kriminalnim i koruptivnim radnjama. Ovo je posao za policiju i tužilaštvo”, naveli su radnici, dodajući da im se u prosjeku duguje više od 20 plata, te da im, između ostalog, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nijesu uplaćivani dvije godine.

Adrović sumnja u autentičnost krivične prijave

Mehmed Adrović je 2005. godine, zajedno sa državljaninom Luksemburga Simonom Bernardom, privatizovao nekadašnju moćnu beransku kompaniju Jugoprevoz i imenovao je kao Simon vojaž. Simon Bernard je nedavno preko svog advokata u Crnoj Gori podnio krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića kojom ga tereti za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima.

Adrović ističe da iz tužilaštva nije dobio nikakav poziv i da sumnja u autentičnost pomenute prijave.

“Sa Simonom imam odlične odnose i on bi me sigurno zvao da ga bilo šta interesuje oko preduzeća. Uostalom, zbog čega prijava, kad su dosadašnje kontrole utvrdile da nije bilo nezakonitosti u poslovanju”, naveo je Adrović.

Share.

About Author

Leave A Reply