ŠEST SAVJETA KAKO DA NAPRAVITE NAJBOLJI AJVAR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bliži se septembar, mjesec tokom kog se dvorištima širi miris pečene paprike i degustira ajvar. Evo nekoliko savjeta kako da dobijete najukusniji ajvar, koji može na policama da preživi do naredne sezone. Naravno, ako ga u međuvremenu slatko ne pojedete.

Samo paprika

Mnoge domaćice u ajvar stavljaju i patlidžan i paradajz, kako bi dobile na količini, ali i malo uštedjele. Međutim, najukusniji ajvar je ako ga pravite samo od paprike.

Birajte crvenu papriku, šilju ili slonovo uvo, koja je najmesnatija. Neka ona bude prava, a ne kvrgava i kriva, biće vam lakše za pečenje. Najbolje je da papriku kupite kod nekog provjerenog prodavca, na zelenim ili kvantaškim pijacama. Cijena je svakako bolja od one u prodavnicama.

Zreli i zdravi plodovi

Dobro provjerite svaku papriku koju pripremate. Plodovi moraju da budu zreli, a ne zelenkasti, jer tek tada paprika imaju svoju punu slast i pravi ukus.

Kupujte papriku bez flekica, kvarnih djelova, koja nije počela da propada ili kalira. Ako već birate papriku koja se pomalo kvari ili ima flekice, dobro je očistite. U suprutnom, ajvar može brzo da propadne, tj. prokisne, a onda je svaki trud uzaludan. 

Pecite na drva

Ništa ne može da zamijeni “smederevac” ili drugi šporet na drva, kada je riječ o pripremi ajvara. Paprika koja se peče na drva dobija poseban ukus i šmek, koji dodatno intenzivira ukus ajvara. Ložite suva drva ili šapurine. Sporije je nego na plin ili struju, ali garantuje najbolji ukus.

Pustite papriku da malo odstoji pa onda ljuštite i meljite

Najbolje je da vruću, tek ispečenu papriku stavljate u plastičnu kesu, može da posluži i ona crna za smeće. Neka ona u kesi odstoji, da se dobro potpari jer je posle toga lakše da je oljuštite. Takođe, na dnu će ostati sav višak vode zbog procesa kondenzacije, a to će donekle da ubrza samo kuvanje.

Vodite računa da prilikom ljušćenja skinete sav višak – sve crne, ispečene djelove i sjemenke. Može da se desi da je neka sjemenka malo počela da se kvari, pa je bolje da je eliminišete da se i ajvar ne bi pokvario. 

Tako ispečenu i ocijeđenu papriku sameljite u običnoj mašini za mljevenje mesa.

Dugo pržite ajvar na laganoj vatri

Kao što već vidite po ovim savjetima, dok ne dođe do šerpe, priprema najboljeg ajvara zahtijeva dosta posla. Zato se ne predajte na pretposljednjem koraku.

Prije nego što samljevenu papriku ubacite u šerpu, na laganoj vatri pustite da malo proključa nekoliko sastojaka – ulje, jabukovo sirće, šećer i so (količina zavisi od ukusa). Kad vidite da je počelo da cvrči, dodajte samljevenu papriku i spremite se za dugo kuvanje. Mešajte konstantno, nikako nemojte da pustite da malo zagori, ukus se odmah mijenja.

(Šećer ima ulogu prirodnog konzervansa, tako da ne morate da dodajete druge hemijske supstance). 

Kako da znate da je ajvar gotov – postavite varjaču na dno šerpe i prevucite po prečniku nekoliko puta. Ako tom prilikom vidite dno šerpe, voda je isparila, ajvar je ukuvan i spreman za tegle.

Čista ambalaža 

Tegle i poklopci moraju da budu dobro oprani i osušeni. Vreo ajvar sipajte u tegle i odmah zatvorite. Na taj način će se napraviti vakuum, koji obezbjeđuje neku vrstu brze pasterizacije. 

Ovako pripremljen ajvar će dugo trajati, neće se kvariti čak i do naredne jeseni. 

Izvor: RTS

Share.

About Author

Leave A Reply