Šef Svjetske zdravstvene organizacije tvrdi: Pandemija bi mogla završiti u 2022. godini

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije u novogodišnjoj je poruci izrazio nadu da bi 2022. pandemija mogla završiti. U svojoj objavi rekao je da svijet ima “alate za okončanje pandemije”.

No, trenutne brojke pokazuju drugačije.

Generalni direktor WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa optimističan je po pitanju koronavirusa, a to je objavio na LinkedInu. Poslao je i upozorenje ‘Što se nejednakost duže nastavi, to će pandemija duže trajati’.

“Dvije godine od početka pandemije, alati dostupni za borbu protiv covida-19 i dalje su neravnomjerno raspoređeni širom svijeta. U Africi tri od četiri zdravstvena radnika nisu vakcionisana, dok ljudi u Evropi i Sjedinjenim Državama primaju treće doze. Taj je jaz povećao izglede za pojavu novih varijanti, zaključavši nas u ciklus kontinuiranog gubitka, poteškoća i ograničenja”, napisao je Tedros.

“Ako okončamo nejednakost, okončaćemo pandemiju i globalnu noćnu moru koju smo svi proživjeli. I to je moguće”, dodao je.

Nakon dvije godine sada dobro poznajemo ovaj virus.

“Znamo dokazane mjere za kontrolu prenosa: korištenje maski, izbjegavanje gužve, održavanje fizičke distance, praktikovanje higijene ruku i disajnog sistema, otvaranje prozora za ventilaciju, testiranje i praćenje kontakata. Znamo kako liječiti bolest koju ona uzrokuje i kako poboljšati šanse za preživljavanje osoba koje pate od ozbiljne bolesti. Uz sva ova učenja i kapacitete, prilika da ovu pandemiju preokrenemo na dobro je u našim rukama”, napisao je šef WHO-a.

Share.

About Author

Leave A Reply