ŠĆEKIĆ: STATUS FRANCUSKOG JEZIKA NIJE NA ZAVIDNOM NIVOU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Status francuskog jezika u Beranama i Crnoj Gori nije na zavidnom nivou, jer je sve manje učenika koji se odlučuju da izaberu ovaj jezik kao nastavni predmet u školama, kazala je članica Upravnog odbora Udruženja profesora francuskog jezika Crne Gore Dušica Šćekić.

“Francuski je za sada u najlošijem položaju od svijh jezika koji se izučavaju kao drugi strani jezici u Crnoj Gori – poslije njemačkog, talijanskog i ruskog jezika, najmanji je broj učenika koji izučavaju francuski jezik”, istakla je ona.

20. mart – Dan frankofonije i Mjesec frankofonije se svuda u svijetu obilježavaju raznoraznim kulturnim događajima, pa tako i kod nas, u školama.

Šćekić je kazala da su svake godine ovaj međunarodni dan obilježavali organizujući prigodne priredbe i proslave, u slavu francuskog jezika kroz igru, pjesmu i glumu.

„Frankofonija je međunarodna organizacija koja ima preko 80 zemalja članica, od čega nekoliko pridruženih članica i zemalja posmatrača među kojima je i Crna Gora… Francuski jezik je trenutno rangiran kao šesti svjetski jezik. Ispred su mandarinski, hindu, engleski, španski i arapski jezik. Kao službeni jezik u upotrebi je u 29 zemalja i drugi je po rasprostranjenosti maternji jezik. 321 milion ljudi koristi francuski jezik kao službeni, jer je on službeni jezik Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog olimpijskog komiteta, Crvenog krsta itd.“, istakla je Šćekić.

U Beranama je od 2000. godine radio Klub „Ami“, kao nevladino udruženje prepoznato prije svega kao frankofono uduženje, koje je njegovalo i druge jezike – engleski i njemački.

„Počeli smo sa francuskim jezikom, uz pomoć tada Francuskog kulturnog centra u Crnoj Gori, danas Francuskog instituta. Imali smo veliki broj članova, uvijek preko 100, od kojih je polovina išla na francuski jezik. Imali smo raznih aktivnosti, pa smo za nekih 18 godina, koliko je Klub „Ami“ bio aktivan, učestvovali na devet međunarodnih festivala u Franskoj, Španiji, Italiji i Mađarskoj. Bilo je tu i regionalnih festivala u Beogradu i Novom Sadu, kao i preko 20 festivala pozorišta za frankofone učenike osnovnih ili srednjih škola. Naši učenici su glumili na francuskom i zaista su imali i uspjeha, osvojili su brojne vrijedne nagrade, ali dvije najvrijednije su bile za najbolju predstavu 2005. godine u Beogradu i najbolju predstavu 2010. godine u Kolašinu“, istakla je Šćekić.

Andrija Turčinović/Romana Lalić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply