SA TRŽIŠTA POVUČENI SLADOLEDI SNIKERS I TVIKS I VOĆNI JOGURT DUKATOS

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sladoledi “snikers” i “tviks”, kao i voćni jogurt sa ribizlom proizvođača “Dukatos” povučeni su sa crnogorskog tržišta zbog sumnje na prisustvo pesticida etilen-oksida. Da li tog zabranjenog hemijskog jedinjenja ima u spornim proizvodima utvrdiće Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitame poslove, koja je sve serije sladoleda i spornog voćnog jogurta prije dva dana povukla sa tržišta i poslala na analizu.

Naime, sladoledi “snikers”, “tviks”, “bounti” i “M&M” povučeni su prvo sa hrvatskog, a juče i sa srpskog, tržišta zbog utvrđenog prisustva pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

“Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove povukla je prije dva dana sa tržišta sporne serije sladoleda, lot od ‘snikerska’ i jedan od ‘tviksa’ i to je poslato na uzorkovanje. Takođe, povukli smo i ‘dukatosov’ jogurt sa ribizlom radi provjere etilen-oksida”, kazala je Dnevnim novinama Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Prema njenim riječima sve ukazuje na to da je problem nedozvoljeno prisustvo pesticida etilen-oksida u aditiv smjesi, a koja se koristi i za sladolede i za voćni jogurt. Zbog toga su iz Uprave osim sporne serije pomenutih sladoleda i jogurta na analizu poslali sve serije koje su se nalazile na tržištu.

“Ukoliko se utvrdi da su sporni proizvodi ispravni, oni će biti vraćeni na tržište, a ako bude potvrđeno prisustvo etilen-oksida biće uništeni o čemu ćemo obavijestiti javnost”, rekla je Blečić, prenosi portal RTCG.

Share.

About Author

Leave A Reply