Reforma obrazovnog sistema hitni prioritet za Crnu Goru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dvoje od troje djece u Crnoj Gori pohađa osnovne škole koje nemaju adekvatnu infrastrukturu, a u prosjeku je šesnaest đaka na jedan računar.

Tek svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj, a djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu.

To su samo neki od podataka iz Analize sektora obrazovanja u Crnoj Gori 2015–2020, koja je nedavno predstavljena.Svi ti podaci, kako je rečeno da prezentaciji ovog važnog dokumenta, pokazuju da je neophodna hitna reforma obrazovanja i dodatna ulaganja u ovoj oblasti.

Cilj Analize je da posluži kao osnova za razvoj višegodišnje, budžetirane Strategije sektora obrazovanja u Crnoj Gori, koja će biti zasnovana na dokazima, kako bi se obezbijedilo kvalitetno i inkluzivno obrazovanje za sve.

„Ono što želimo da izmijenimo u odnosu na prethodni period jeste nedostatak jednog ključnog dokumenta koji bi objedinio strateška opredjeljenja koja se odnose na period do 2030. godine“, poručio je ministar prosvjete Miomir Vojinović na otvaranju događaja u Eko-zgradi UN-a.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je da je godišnji izvještaj Evropske komisije za 2022. godinu preporučio Crnoj Gori da usvoji plan sa jasnim budžetom za niz obrazovnih reformi kako bi se na svim nivoima svoj djeci obezbijedilo kvalitetno, inkluzivno obrazovanje.

„Ova sveobuhvatna Analiza sektora obrazovanja, koja je sada dostupna zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Ministarstva prosvjete i UNICEF-a, prvi je korak u tom pravcu“, poručila je Popa i najavila finansijsku podršku EU od milion eura za buduću strategiju obrazovanja i aktivnosti na tom polju sa UNICEF-om i Vladom Crne Gore.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je nekoliko ključnih nalaza ove Analize poput toga da je dvoje od troje djece u Crnoj Gori u osnovnim školama s nedovoljnom infrastrukturom; da je u prosjeku šesnaest učenika na jedan kompjuter u osnovnim i srednjim školama; da tek svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj; kao i da djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu.

„Ovi podaci ukazuju da treba hitno obezbijediti sredstva za finansiranje novih školskih objekata i adekvatno opremanje svih škola novim tehnologijama. Ulaganje više sredstava u kontinuirano, stručno usavršavanje svih nastavnika je prioritet ako želimo bolji kvalitet obrazovanja. Za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori, mora se pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju i to od prvih godina života“, poručio je Santander.

Analiza je dostupna na sajtu UNICEF-a Crne Gore na ovom LINKU i predstavlja zajednički poduhvat Ministarstva prosvjete i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, koji je sproveden uz podršku međunarodne konsultantske agencije SOFRECO. Analiza je usklađena sa Metodološkim smjernicama za analizu sektora obrazovanja, koje su, 2014. godine, razvili UNESCO, Svjetska banka, UNICEF i Globalno partnerstvo za obrazovanje.

Share.

About Author

Leave A Reply