PROSVJETARIMA PONUDILI PLATE VEĆE 15 ODSTO NAJKASNIJE DO KRAJA SEPTEMBRA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministarstva finansija i prosvjete predložila su izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 odsto, a da se u što skorijem roku krene sa izmjenama GKU.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva finansija komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice.

Ministarka prosvjete, nauka i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović i ministar finansija Novica Vuković, sa saradnicima, razgovarali su danas sa predstavnicima Sindikata prosvjete.

“Ministri su predložili izmjene Granskog kolektivnog ugovora (GKU) na način da prosvjetni radnici najkasnije do kraja trećeg kvartala 2024. godine dobiju povećanje neto zarada od minimum 15 %, a da se izmjenama GKU pristupi u što skorijem roku. Komisija koja bi za to bila nadležna može biti formirana već početkom naredne sedmice”, navedeno je u saopštenju.

Kako navode istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, kako je i najavljeno iz resora finansija.

“Sagovornici su se usaglasili da je neophodno primijeniti održiva rješenja koja neće ugroziti funkcionisanje sistema, a sa druge strane će voditi do sistemskog unapređenja položaja prosvjetnih radnika u društvu, što je svim učesnicima u razgovoru i cilj”, zaključuje se u zajedničkom saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstva finansija.

Share.

About Author

Leave A Reply