PROMOVISANA KNJIGA DRAGUTINA ŠLAGIJA VUJOVIĆA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Promocija knjige “Moj put na krov svijeta”, autora Dragutina – Šlagija Vujovića, održana je sinoć u Polimskom muzeju.

Dragutin Šlagi Vujović, rođen je 1. decembra 1977. godine, profesionalno je zaposlen u Službi zaštite i spasavanja u Nikšiću, kao vatrogasac spasilac, specijalista za spasavanje iz dubina i visina. Učesnik je velikog broja ekspedicija po najinteresantnijim vijencima širom svijeta. Šetao je sa ekipom Javorka od naših Dinarida, preko Alpa, Ararata, Kavkaza, Anda, Aljaske, pa sve do Himalaja.

Dragutin Vujović je sa Đorđijem Vujičićem i Markom Blečićem, 23. maja 2010. godine stajao na Mont Everestu, visokom 8.848 metara. Sa njima Crnoj Gori je pošlo za rukom da bude 65 zemlja kojoj je pošlo za rukom da se popenje na vrh svijeta. U tom trenutku, kako kaze Šlagi, bilo je 52 stepena ispod nule.

Šlagi Vujović učeći od svojih starijih kolega, koji su ponešto i bilježili sa svojih putešestvija počeo je i sam da piše. Kako kaže dnevnik mu je služio kao podsjetnik, a opet lakše je uhvatiti se u koštac sa snijegom, ledom i stijenom, nego sa papirom i olovkom. Sjeća se, sada kroz smijeh, da je, dok su ga tražili, misleći da je mrtav i dok su trčali prema njemu, izgovorio “Zar sad da umrem kad je najljepše“.

Darko Jovović, novinar i književnik, rekao je da čitavši ovu knjigu je zaključio da su Šlagi i njegova sabraća rođeni za visine. Ovo ostvaranje bi trebalo da vrednuju svi, od zvaničnika do običnih smrtnika.

“Knjiga “Moj put na krov svijeta” nije samo put na Mont Everest, već hronologija sjećanja Šlagija Vujovića”, kazao je, između ostalog, Jovović.

Jelena Jovanović, planinarka i književnica, koja Šlagija Vujovića zna od svojih prvih planinarskih koraka, naglasila je kako ne zna kako je popeti se na Mont Everest, ali zna kako je pisati knjige. Prema njenim riječima, Šlagi je uspio da u knjizi “Moj put na krov svijeta” pokaže koliko je bitno doći do svog cilja.

Ako se pitate kako su Drago, Đoko i Bleka uspjeli, kako su počeli, šta se to desilo 23. maja 2010. godine oko 3 sata i 30 minuta i zašto je to najznačajniji datum u istoriji crnogorskog planinarstva pročitajte u Vujovićevoj knjizi “Moj put na krov svijeta”.

Organizator promocije je Turistička organizacija Berane, a moderatorka programa Tatjana Ivanović.

Aleksandra Vešović

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply