Potrebno poboljšanje obuhvata postojećim vakcinama, posebno MMR-om

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Glavne aktivnosti IJZCG tokom obilježavanja ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije biće, između ostalog, naglašavanje neophodnosti poboljšanja obuhvata postojećim vakcinama iz kalendara redovne imunizacije, posebno vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR), saopštili su iz Inistituta za javno zdravlje.

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) i ove godine obilježava Evropsku sedmicu imunizacije (ESI), koju će, kako su kazali, kroz različite aktivnosti obilježiti od 24. do 30. aprila u cilju skretanja pažnje javnosti i podizanja nivoa svijesti o važnosti imunizacije u zaštiti zdravlja i obezbjeđivanju dugog i kvalitetnog života za sve stanovnike naše države.

“Ovogodišnja kampanja Evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) usmjerena je na unaprijeđenje prihvatanja vakcinacije u kontekstu „Evropske agende imunizacije 2030”, poručili su iz IJZ.

Ključne poruke ESI koje je kreirala SZO usmjerene su na podsjećanje opšte javnosti na važnost pravovremene rutinske vakcinacije, nadoknadu svih propuštenih vakcinacija i naglašavanje potrebe za vakcinacijom protiv Kovid-19 posebno među ranjivim grupama.

Istakli su da će glavne aktivnosti IJZCG tokom obilježavanja ovogodišnje Evropske sedmice imunizacije biti uključivanje šire društvene zajednice na temu važnosti sprovođenja pravovremene rutinske vakcinacije i postizanju što šireg konsenzusa u društvu o tome na koji način doći do najvećeg nivoa povjerenja u Program imunizacije, naglašavanje neophodnosti poboljšanja obuhvata postojećim vakcinama iz kalendara redovne imunizacije, posebno vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR); Priprema i razrada aktivnosti u cilju posvećenog sprovođenja Akcionog plana za povećanje obuhvata rutinskom imunizacijom.

Dalje jačanje Programa HPV vakcinacije, koji predstavlja veoma djelotvornu javnozdravstvenu intervenciju u prevenciji sa HPV infekcijama povezanih oboljenja – prije svega raka grlića materice.Tokom sedmice imunizacije, Institut za javno zdravlje Crne Gore će uz podršku UNICEF-a u Podgorici (27-29.04.2023) organizovati Nacionalnu konferenciju o imunizaciji, na kojoj će pored domaćih, učešće uzeti eminentni stručnjaci iz regiona, kao i predstavnici institucija iz različitih oblasti društvenog života.

“Naši stručnjaci iz oblasti imunizacija će i u medijskim nastupima dodatno skrenuti pažnju na značaj imunizacija. Takođe, planirana je i kampanja preko društvenih mreža kojom ćemo svakog dana kroz ključne poruke naglasiti značaj vakcinacije u očuvanju zdravlja i obezbjeđivanju kvalitetnog i zdravog života za sve”, poručuju iz IJZ.

Share.

About Author

Leave A Reply