POTPISAN GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR ZA OBLAST PROSVJETE: SVI KOEFICIJENTI SLOŽENOSTI UVEĆAVAJU SE ZA 20 ODSTO

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar prosvjete Miomir Vojinović i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović potpisali su Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete.

Granskim kolektivom se, kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, predviđa kroz izmjene i dopune brojne povoljnosti u cilju poboljšanja materijalnog statusa prosvjetnih radnika.

Vojinović je naglasio da se od 1. januara, svi koeficijenti složenosti uvećavaju za 20 odsto, kao i da će se ovi koeficijenti od 01. januara 2023. godine, kao i 2024. godine uvećati za dodatnih 10 odsto.

Dodaju da je takođe sastavni dio Granskog kolektivnog ugovora obavezne jubilarne nagrade, uvećanje koeficijenta za higijeničarke u vrijednosti od 45 odsto, uvećanje od 25 odsto za kategorije poslova: domar, ložač, vozač, magacioner-III nivo, kao i uvećanje od 25 odsto za poslove na pripremanju hrane (kuvar)- III stepen, a za IV stpen predviđeno je uvećanje od 20 odsto.

“Takođe, vaspitači i medicinske sestre koji rade u onim vrtićkim grupama koje pohađa broj djece procentualno veći od 20 odsto u odnosu na propisani, mogu očekivati dodatno uvećanje od 3 odsto. Stručni saradnici u obrazovnim ustanovama koju pohađa između 1000 -1500 učenika mogu očekivati dodatno povećanje od 3 odsto, a ukoliko rade u ustanovama koje broje preko 1500 učenika, dodatnih 5 odsto”, navodi se u saopštenju.

Vojinović je istakao da su ovim Ugovorom preduzeti koraci u procesu rješavanja problema prevoza prosvjetnih radnika, iako to nije zakonska obaveza Ministarstva prosvjete.

Ova regulacija procesa podrazumijeva da se, kako kažu, zaposleni sa spiska zaposlenih koji putuju na radno mjesto koje je više od 10 km udaljeno od mjesta prebivališta, prije raspisivanja konkursa na slobodno radno mjesto na neodređeno vrijeme, može preuzeti sporazumno. Direktori ustanova spisak zaposlenih koji putuju dostavljaju i Ministarstvu prosvjete i resornom Sindikatu.

“Izražavam svoj lični stav da je ovo istorijski trenutak za naše prosvjetare, imajući u vidu da povećanje na ovom nivou do sada nije zabilježeno, i dijelim iskrenu vjeru i nadu da ćemo i tokom 2024. godine i 2025. godine uraditi sve kako bi se dodatno poboljšao materijalni status prosvjetnih radnika”, zaključio je Vojinović.

Share.

About Author

Leave A Reply