POSLANICA JELENA BOŽOVIĆ: AMANDMANIMA DO VIŠE NOVCA ZA BERANE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poslanica Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Jelena Božović, kazala je da se jedan dio amandmana, koje je inicirala a koje je podržao klub DF-a, odnosi na unaprjeđenje i razvoj putne infrastrukture u opštini Berane, u ukupnom iznosu od 1.615.000 eura.

Navedena sredstva bi bila utrošena za rekonstrukciju ulice Dušana Vujoševića (615.000 eura) i za rekonstrukciju i asfaltiranje  puteva (1.000.000 eura) kako bi se povezala seoska i prigradska naselja – Dolac, Crni Vrh, Veliđe, Bastahe, Lubnice, Glavaca, Vuča, Beranselo, Lužac, Praćevac, Kurikuće, Rujošta, Štitare, Zaostro, kao i katuni Potrkovo, Gojnovac i Plavac.

„Takođe ovim iznosom planira se riješiti pitanje putne infrastrukture za mjesne zajednice Pešca, Polica, Buče, Novo Naselje, kao i put prema Ski centru Lokve, katunu Pešića Rupa, i selu Kaludra. Za  izradu projekne dokumentacije za dječji vrtić u Beranama, novu zgradu Centra za kulturu, izgradnju gondole na Jelovici i izgradnju gradskog bazena 200.000 eura“, istakla je Božović.

Poslanica Božović je naglasila da je za rekonstrukciju zapadne tribine gradskog stadiona u Beranama potrebno 550.000 eura, rekonstrukciju spomen kuće vojvode Gavra Vukovića 20.000 eura, uređenje spomen kompleksa na Jasikovcu 300.000 eura i izgradnju automatske stanice za praćenje kvaliteta vazduha u Beranama 100.000 eura.

Amandmanima se traži 150.000 eura za rekonstrukciju Osnovne škole „Radomir Mitrović“ – područno odjeljenje Donje Luge, 200.000 eura za opremanje ski centra ,,Lokve“, kao i 350.000 eura za rekonstrukcija zgrade za neurologiju i infektivno odjeljenje bolnice u Beranama.

„Mnoge amandamne koje smo kao klub DF-a predložili povukli smo i od njih odustali kako ne bismo dodatno opteretili budžet i doveli do novih zaduženja građana. Ovo je minimum sredstava koje je potrebno obezbijediti kako bi se krenulo u obnovu i razvoj gradova na sjeveru“, rekla je Božović i dodala da će stvaranjem ljepšeg, kvalitetnijeg i boljeg infrastrukturnog ambijenta stanovništvo sjevernih opština, posebno mladi ljudi, ostati na sjeveru, a da će mnogi projekti dovesti do unapređenja sportske, kulturne, turističke ponude i promocije Berana i susjednih opština i samim tim i otvaranja novih radnih mjesta.

Ona je konstatovala da Planom budžeta za 2021. godinu mnoge siromašne opštine sjeverne regije nijesu bile obuhvaćene u onoj mjeri kako se to očekivalo, kako bi ova vlada pokazala da namjerava da radi drugačije i bolje od bivše Vlade „koja je opustošila sjever i koju su građani s pravom poslali u opoziciju“.

„Zaduženje od 750.000.000 eura prošle godine gotovo da nije dotakao mnoge opštine na sjeveru Crne Gore, a od velikih ulaganja u privrdu i otvaranje novih radnih mjesta ništa nije realizovano. Plan budžeta za 2022. godinu i pored svih apela, sugestija  i predloga ne predviđa ništa novo, drugačije, bolje i više za opštine na sjeveru Crne Gore… Dok južne opštine usavršavaju svoju turističku ponudu do nivoa najatraktivnijih svjetskih turističkih mjesta, za sjever se u cilju turističke promocije i razvoja opredjeljuje veoma malo novca, a za Berane za 2022, 2023, 2024. godinu u turističke svrhe nije opredijeljen ni jedan jedini cent. Razvoj seoskog i planinskog turizma koji je neophodno u što većoj mjeri podsticati i promovisati otvara nove mogućnosti za diverzifikaciju ekonomskih aktivnosti“, naglasila je poslanica DF-a iz Berana Jelena Božović.

Share.

About Author

Leave A Reply