POPUŠTANJE MJERA U BERANAMA I JOŠ TRI OPŠTINE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vaspitno-obrazovne ustanove u Beranama, Mojkovcu, Kolašinu i Nikšiću ponovo će biti otvorene od naredne sedmice, u skladu sa novim preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Time se, kako je saopšteno iz Vlade, te četiri opštine pridružuju grupi onih u kojima već važe nešto blaže epidemiološke mjere, a nove preporuke IJZ-a važiće od sjutra do 30. aprila.

“Pored Berana, Mojkovca, Kolašina i Nikšića, u ovoj grupi opština su i Podgorica, Danilovgrad, Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da su u svim tim opštinama otvorene dječje igraonice od sedam do 20 sati.

Dodaje se da epidemiološke mjere za te opštine uključuju nesmetan međugradski saobraćaj radnim danima, dok je radno vrijeme fitnes centara i teretana, kao i priređivača igara na sreću i kladionica, od sedam do 22 sata.

“Ugostiteljski objekti mogu da rade od sedam do 23 sata u punom kapacitetu – vani i unutra – uz najviše četiri osobe za stolom. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, uz dozvoljenu živu muziku u periodu od 18 do 21 sat”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je radno vrijeme privrednih društava i preduzetnika koji se bave trgovinom na malo (tržni centri, štandovi/tezge i slično) od sedam do 22 sata.

“Jedine opštine gdje se zadržavaju aktuelne mjere su Pljevlja, Šavnik i Andrijevica, s obzirom na to da je kumulativna incidenca zaraženih na 100 hiljada stanovnika veća od 800”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je IJZ donio i nekoliko novih mjera koje će u narednih sedam dana važiti na teritoriji cijele Crne Gore.

To su, kako se navodi, dozvola izvođenja scensko-muzičkog programa (živa muzika) u baštama ugostiteljskih objekata od 18 do 21 sat, pri čemu i dalje važi zabrana emitovanja muzike korišćenjem elektroakustične opreme (instrumenata, pojačala i zvučnika), kao i zabrana igranja i plesa.

“Dozvoljavaju se posjete bračnog druga i djece u posebnim prostorijama u zatvorima, uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata”, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da se dozvoljava ulazak crnogorskim državljanima i strancima iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajne i Sjeverne Makedonije bez posjedovanja testa na novi koronavirus, pozitivnog rezultata serološkog testa – antitijela klase IgG.

“Ili dokaza da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru vakcinisani sa drugom dozom vakcine protiv novog koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da zabrana međugradskoj saobraćaja vikendom ostaje na snazi na teritoriji cijele države.

“Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni”, zaključuje se u saopštenju.

Share.

About Author

Leave A Reply