PONOVLJENI ISPIT POLAŽE 7.551 POLUMATURANT

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Ministarstva prosvjete “Danu” je saopšteno da će eksterna provjera znanja na kraju trećeg ciklusa iz matematike, u svim osnovnim školama u Crnoj Gori početi u 12 časova u petak, 26. maja. Ispit traje 70 minuta.

Eksterni ispit iz matematike, koji je trebalo da se održi 20. aprila, odložen je zbog informacija da su testovi stigli do đaka prije polaganje. Ministarstvo je slučaj prijavilo Upravi policije, a predmet je u fazi izviđaja u ODT Rožaje.

“Ove školske godine eksterna provjera znanja realizuje se u 160 osnovnih škola a za ispit iz matematike prijavljen je ukupno 7.551 učenik. Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar završili su blagovremene pripreme za eksternu provjeru znanja učenika. U cilju ažurnosti, izaslanici Ispitnog centra će biti prisutni u školama, a pomoć će im pružati i službenici Ministarstva prosvjete kao ekstra podrška čitavom procesu u toku dana, na terenu”, kazali su iz ministarstva na pitanje da li su preduzeli dodatne mjere predostrožnosti u cilju regularnosti polaganja.

Takođe, iz resora na čijem je čelu ministar Miomir Vojinović, ustvrdili su da još uvijek nemaju povrtanu informaciju iz tužilaštva u vezi sa slučajem od 20. aprila.

“I ovoga puta, Ministarstvo prosvjete će dati sve od sebe da u saradnji sa Ispitnim centrom dovede do kraja proces polaganja maturskog ispita na regularan način, tako da vjerujemo da će sve proći u najboljem redu”, navodi se kratko u odgovorima iz Ministarstva prosvjete.

U mejlu kojim je Ispitni centar otkazao testiranje 20. aprila i poslao ga direktorima osnovnih škola, navodi se da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se moraju ispoštovati radi očuvanja tajnosti testova, te da je iz tog razloga testiranje odloženo.

Prosvjetni radnici su u više navrata upozoravali da se tokom eksternih ispita događaju brojne neregularnosti. Nedavno je javnost imala prilike da vidi i kako maturanti dijele rješenja za ispitne zadatke na viber grupi “Druženje”, iako je zabranjeno i zvanično onemogućeno unošenje mobilnih telefona i drugih tehničkih pomagala u ispitni prostor. Direktor srednje škole u Budvi Krsto Vuković upozoravao je prosvjetne institucije na viber grupe učenika iz crnogorskih škola, gdje dijele rješenja.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović apelovao je ranije na Ispitni centar, policiju i tužilaštvo da istraže slučaj i najstrože kazne one koji su dostavili polumaturantima testove prije eksternog testiranja iz matematike.

“Ne može postojati veći propust u obrazovnom sistemu od ovoga što se dogodilo. Očekujem strogu kaznu, da bude nauk budućim generacijama”, poručio je Božović.

Moglo je i da ostane neotkriveno

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ranije je saopštio da su zabrinuti zbog činjenice da nakon deceniju sprovođenja procedura eksternog testiranja učenika za polaganje eksterne polumature koja je uslov za upis u srednju školu, “danas imamo situaciju da su nam testovi procurili neposredno prije polaganja”.

“Moglo je da se dogodi da to i ne bude otkriveno i da nam se pokažu lažni rezultati umjesto stvarnog znanja. Mislili smo da smo makar ovu temu procedura polaganja eksterne provjere koju vrši Ispitni centar stavili ad akta, te da je ona uredna. Ispitni centar je, evo čujemo, utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama, te da provjera znanja nije održana po njihovoj odluci”, kazala je tada viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović.

Izvor: Dan

Share.

About Author

Leave A Reply