POLAGANJE EKSTERNIH ISPITA U PREDVIĐENOM ROKU, TESTOVI ĆE BITI LAKŠI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eksterni polumaturski i maturski ispiti održaće se u rokovima predviđenim školskim kalendarom, uz poštovanje mjera koje se odnose na prevenciju i sprečavanje epidemije.

To su juče saopštili iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali tvrde da je vođeno računa i tome da se đacima maksimalno olakšaju ispiti, upravo zbog pandemije koronavirusa.

Maturanti i polumaturanti su onlajn peticijama tražili ukidanje eksterne provjere znanja. Sa tim su saglasni i u Centru za građansko obrazovanje, pa su prošle sedmice Ministarstvu prosvjete uputili i inicijativu za ukidanje eksterne provjere znanja za školsku 2020/21. i 2021/22. godinu “imajući u vidu činjenicu da učenici već godinu dana nemaju nastavu u uobičajenim okolnostima”. Iz Udruženja Roditelji ranije su kazali da se “ne možemo ponašati kao da se ništa ne dešava”.

Iz Ministarstva, pak, podsjećaju da su eksterni testovi na kraju školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola, utvrđeni zakonima.

“Članom 56 Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, propisano je da se na kraju trećeg ciklusa vrši eksterna provjera znanja učenika. Zakonom o gimnaziji i Zakonom o stručnom obrazovanju propisano je da učenici gimnazije, odnosno stručne škole, polažu maturski odnosno stručni ispit”, saopštili su iz tog resora.

Oni ističu da je, kako bi se učenicima olakšalo praćenje nastave u cjelini kao i priprema za eksterne ispite, Zavod za školstvo za nastavne predmete u osnovnoj školi, gimnaziji, kao i za opšteobrazovne predmete u stručnim školama dostavio plan realizacije nastave.

„…U kojima je izvršena redukcija gradiva, pri čemu je akcenat stavljen na ključna znanja neophodna za nastavak obrazovanja u narednim razredima. Imajući to u vidu, pri sastavljanju testova se vodilo računa o sljedećem: nastavni sadržaji koji se obrađuju u završnom razredu su zastupljeni na osnovnom nivou. Nastavni sadržaji koji se izučavaju u četvrtom klasifikacionom periodu osmog razreda osnovne škole, odnosno u trećem razredu srednje škole (znači prethodna školska godina), neće biti provjeravani testom ili će biti minimalno zastupljeni na osnovnom nivou. Zahtjevniji zadaci u testu su iz gradiva koje je obrađivano prije izbijanja epidemije. Takođe, broj pitanja na ispitnim listićima za stručno-teorijske predmete na stručnom ispitu je smanjen za oko 30 odsto. I kod ispita iz stručno-teorijskih predmeta akcenat je na baznim znanjima iz određene stručne oblasti”, poručili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Napominjeno da Ministarstvo prati epidemiološku situaciju i u stalnoj je koordinaciji sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom zdravlja”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply