Pokrenula inicijativa da se Persina stanica proglasi zaštićenom zonom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještani Beransela najavili su da će uskoro početi sa prikupljanjem potpisa podrške inicijativi kojom se traži da se lokalitet Persina stanica, koji se nalazi u sastavu ovog prigradskog naselja, proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja. Naveli su da se rad o kultnom mjestu, pored magistralnog puta Berane – Bijelo Polje, gdje su se održavali brojni mitinzi i zborovi građana.

– Za Persinu stanicu je čuo cijeli svijet. Tu su kordoni policije iz čitave Crne Gore godinama udarali na nedužni narod Beransela koji je samo tražio pravo na čist vazduh. Tu se narod Beransela branio i odbranio. Tu se rađala zora i sloboda. Tu je prošle godine začeta iskra slobode za naše hramove i svetinje. Tako je Persina stanica postala talično mjesto za revolucionarna dešavanja u Crnoj Gori, koja su dovela do promjene režima u Crnoj Gori. To je razlog zbog koga je pokrenuta inicijativa da se ovo mjesto proglasi za zaštićenu zonu od posebnog značaja, sa željom da se ovaj lokalitet pretvori u svojevrsnu parkovsku površinu sa obilježjima koja baštine razvoj demokratije, očuvanje ljudskih prava i sloboda i zdrave životne sredine – ističe predsjednik mjesne zajednice Beranselo Slobodan Lončar.

Budo Bubanja navodi da mještani Persinu stanica doživljavaju kao kultno i sveto mjesto, navodeći da je tu izvojevana sloboda za očuvanje Vasovih voda.

– Mi smo na Persinoj stanici ušli u istoriju kao ljudi koji su pokazali da je narod jači od svake sile i torture.Takođe, kada su bile ugrožene srpske pravoslavne svetinje prva blokada puta u Crnoj Gori uslijedila je upravo na Persinoj stanici. To je bio putokaz i ostalim da odlučno kažu ne otimačini naših hramova i da dođemo do pobjede. Bio je to dostojanstven i veličanstven skup dužan svakog poštovanja. Tako je Persina stanica ušla u legendu i postala mjesto koje zaslužuje posebnu zaštitu. Zato imamo želju da se ovaj lokalitet pretvori u svojevrsnu parkovsku površinu sa obilježjima koji baštine razvoj demokratije, očuvanje ljudskih prava i sloboda i zdrave životne sredine – ističe Bubanja.

Mještani su podsjetili da su punih pet godina okupljali na Persinoj stanici, tražeći da se ukloni divlja deponija sa Vasovih voda.

-Kao dokazani borci za poštovanje demokratskih načela, gdje glas naroda mora da se čuje i poštuje računamo da će naša inicijativa naići na odobravanje nadležnih organa. Bila bi to svojevrsna santisfakcija za sve što smo do sada radili – poručili su mještani.


Podići spomenik „Otpor“


Slobodan Lončar ističe da bi bilo uputno da se na Persinoj stanica podigne veliki spomenik na kom bi pisalo „Otopor“ i da se tu napravi ambijent za održavanje značajnih manifestacija širih razmjera.

-Godinama su mještani Beransela nosili majce na kojima je pisalo „Otpor“. To je bio naš zaštitni znak. Zato predlažemo da se na ovom lokalitetu podigne veliko spome obilježje na kom bi, u znak sjećanja na našu borbu, potpomognutu brojnim prijateljima i dobrotvorima pisalo „Otpor“. Tu bi zbog svog atraktivnog naziva i svega što se dešavalo na ovom mjestu Persina stanica mogla da postane stjecište brojnih manifestacija, različite sadržine, preko kojih bi se promovisale slobodoumne ideje i zdravi stilovi života- kaže Lončar.

Izvor:dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply