POČELO SUĐENJE ZBOG SJEČE STARE BOROVINE: ŠTETA 33 EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mještaninu  Murina, Dragiši Katiću, danas je u Osnovnom sudu u Plavu počelo suđenje po tužbi Uprave za šumena koji ga terete da je da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura. Njegov advokat Brano Dašić rekao je Portalu RTCG da su saslušani lugari i da je preostalo da se saslušaju i službenici Uprave za šume PJ Plav, zbog protivrječnosti nekih naloga, u kojima se u jednom tvrdi da je imao dozvolu, a u drugom da nije.

„Meni je žao što je do ovog suđenja uopšte došlo. Kamo sreće da je Crne Gora pravna država i da se odgovara krivično zbog 33 eura, ali mi smo galaksijama daleko od toga. Ovdje se poteže pitanje dva čoka trulog drveta, a hiljade i desetine hiljada kubika drveta iz plavskih šuma je bez kazne posječeno, glave su padale bez kazni, a država je u ovom slučaju izvukla tešku artiljeriju i topove da puca na vrabca“, kazao je Dašić.

On je podsjetio da je riječ o opožarenom i polutrulom drvetu, koje je posječeno još prije dvije godine, i da je krivična prijava podnesena od strane lugara.

„Iz priloženih fotografija se vidi da je to drvo u stanju je propadanja. Katić je imao nalog kada je to sjekao. Sada me terete da je otuđio 0,55 metara kubnih, i napravio štetu od čitavih 33 eura“, rekao je advokat Dašić.

Dragiša Katić se, kako je ranije rekao našem portalu, našao na sudu nakon što nije prihvatio predlog tužilaštva da Upravi za šume PJ Plav nadoknadi štetu u iznosu od 358 eura, jer tvrdi da to drvo ne vrijedi ni petnaest eura.

„Pravosudni organi su podigli državu na noge i napisali optužnicu u kojoj me terete za djelo krivično djelo „sitna krađa, utaja i prevara“.

„Dana 19. 09 2022. godine, oko 13 časova, u državnoj šumi, odjeljenje broj 48. mjestu Murinska Rijeka, opština Plav, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, tuđu pokretnu stvar oduzeo drugom u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribavi malu imovnisku korist, na način što je od drveta vrste bor i stanju izvala, isjekao dva trupca dužine 1,20 metara, prečnika 0,60 metara i 0,49 metara, ukupne neto mase 0,55 metara kubnih, koja je potom oduzeo i prisvojio tako šte je iste utovario u zadnji dio svog vozla marke „Lada“, model „Niva“, registarskih oznaka RO AB 928, a zatim ih dovezao do svoje porodične kuće u mjestu Murino, opština Plav, na koji način je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od 33,00 eura“, piše u optužnici.

Njegov advokat tvrdi da mu ovo liči kao na vrijeme komunizma kada je šef prodavnice dizao galamu zbog toga što je neko dijete uktralo čokoladu, a u blagajni prikrivao ko zna koliko manjak.

„U ovom slučaju država je na nogama zbog dva trula čoka drveta, a na ovaj način se statistički prikazuje da se nešto radi i prikrivaju krađe milionske vrijednosti u crnogorskim šumama. Još jednom kažem da je potpuno neprimjereno da držav poteže čitav aparat zbog ovog slučaja, u kojem će se napraviti sudski troškovi višestruko veći od vrijednosti za koju je Katić optužen“, kazao je advokat Dašić.

On je izrazio nadu da će nakon uvida u protivurječne naloge Uprave za šume i saslušanja svjedoka iz PJ Plav, mještanin Murina, biti oslobođen.

„To je jedino ispravno. Nije dobro što država na ovaj način stavlja etikete ljudima i krivično ih goni, kada u pravosudju imaju posla preko glave oko milionski vrijednih predmeta koji još čekaju na procesuiranje“, kazao je Dašić.

Ranije su i iz Udruženja drvoprerađivača ukazali na besmislenost ovog slučaja, dok koncesionari nezakonito sijeku i bespravno odnose hiljade kubika najkvalitetnije krađe na prostoru ove sjeverne opštine.

„Sve ovo se dešava u trenutku kada je Vlada najavila borbu protiv šumarske mafije. Vidimo kakva je to borba. Ne bi nas iznenadilo da je Uprava za šume PJ Plav, našeg komšiju iz Murine, Dragišu Katića, prijavila Specijalnom državnom tužiocu“, kazali su Portalu RTCG iz Udruženja drvoprerađivača Plav povodom slučaja Katić.

Dragiša Katić je ozbiljno shvatio slučaj i angažovao advokata, jer smatra da bi pravno neuk, mogao lako da propusti neki važan detalj tokom sudjenja.

Sljedeće ročište u slučaju štete od 33 eura, odnosno 0,55 kubika trulog drveta, zakazano je 6. april.   

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply