PLAV: OPET MORA NA SUD ZBOG ŠTETE OD 33 EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Murinjaninu Dragiši Katiću sudiće se ponovo u Osnovnom sudu u Plavu pod optužbom da je posjekao pola kubika stare borovine i napravio štetu od 33 eura, odnosno počinio djelo sitna krađa.

To je odlučio Viši sud u Bijelom Polju, odnosno vijeće koje su činili sudije Dragana Mrdak, Dragan Dašić i Ivan Adamović, koji su poništili oslobađajuću presudu iz jula prošle godine i predmet vratili na ponovno sudjenje.

Viši sud je, između ostalog, naložio novo vještačenje trupaca, na osnovu fotografija koje su priložene kao dokaz na sudu i utvrđivanje stvarne vrijednosti drveta, smatrajući da je Osnovni sud trebalo da utvrdi pravu vrijednost posječenih trupaca dodatnim pojašnjem ili novim vještačenjem.

Katić je Portalu RTCG kazao da ne može da vjeruje da se traži vještačenje trupaca koji više ne postoje.

“Ti trupci su se raspali. Pola je pojeo moljac, jedan dio je izgorio, ostatak bačen. Šta će raditi vještak, sa fotografije izvještačiti da vrijede 43, a ne 33 eura. Da nije tragično, ovo bi bilo smiješno“, rekao je Katić.

Uprava za šume PJ Plav je protiv Dragiše Katića podnijela početkom prošle godine krivičnu prijavu zbog toga što je navodno ukrao 0,5 kubika borovine, a ODT u Plavu je podigao optužni predlog.

“Dana 19. 09 2022. godine, oko 13 časova, u državnoj šumi, odjeljenje broj 48. mjestu Murinska Rijeka, opština Plav, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, tuđu pokretnu stvar oduzeo drugom u namjeri da njenim prisvajanjem sebi pribavi malu imovnisku korist, na način što je od drveta vrste bor i stanju izvala, isjekao dva trupca dužine 1,20 metara, prečnika 0,60 metara i 0,49 metara, ukupne neto mase 0,55 metara kubnih, koja je potom oduzeo i prisvojio tako šte je iste utovario u zadnji dio svog vozla marke „Lada“, model „Niva“, registarskihoznaka RO AB 928, a zatim ih dovezao do svoje porodične kuće u mjestu Murino, opština Plav, na koji način je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti od 33,00 eura”, piše u optužnici.

Katićev advokat Brano Dašić rekao je ranije da mu je žao što je do ovog suđenja uopšte došlo.

“Kamo sreće da je Crne Gora pravna država i da se odgovara krivično zbog 33 eura, ali mi smo galaksijama daleko od toga. Ovdje se poteže pitanje dva čoka trulog drveta, a hiljade i desetine hiljada kubika drveta iz plavskih šuma je bez kazne posječeno, glave su padale bez kazni, a država je u ovom slučaju izvukla tešku artiljeriju i topove da puca na vrabca”, kazao je Dašić.

On je dodao da mu ovo liči kao na vrijeme komunizma kada je šef prodavnice dizao galamu zbog toga što je neko dijete ukralo čokoladu, a u blagajni prikrivao ko zna koliko manjka.

“U ovom slučaju država je na nogama zbog dva trula čoka drveta, a na ovaj način se statistički prikazuje da se nešto radi i prikrivaju krađe milionske vrijednosti u crnogorskim šumama. Još jednom kažem da je potpuno neprimjereno da država poteže čitav aparat zbog ovog slučaja, u kojem će se napraviti sudski troškovi višestruko veći od vrijednosti za koju je Katić optužen”, kazao je ranije Dašić.

Sve ovo se započeto u trenutku kada je Vlada najavila borbu protiv šumarske mafije, i dešava se kada su u Beranama uhvaćeni neregistrovani kamioni sa oko 40 kubika nakvalitetnije šumske građe ukradene na planini Jelovici, ili dok su hiljade hiljade kibika koje su koncesionari posjekli na planinama oko Plava, ostalo nekažnjeno.

Katić je Portalu RTCG u šali kazao kako bi njegov predmet „trebalo odvojiti od ovih drugih, i da bi ga trebalo prebaciti Specijalnom državnom tužiocu“, jer nije red da on bude u istom rangu sa šumarskom mafijom.

Tako će ovaj nesvakidašnji slučaj, i sporenje oko toga da li su truli i opožareni trupci imali 0,66 kubika ili nešto više, da li su vrijedni 33 eura, ili nekoliko eura više, još neko vrijeme zaokupljati crnogorsku javnost, dok država pored najavljene borbe protiv šumarske mafije koja je oštetila državu Crnu Goru za milijarde eura, još nije podnijela ni jednu optužnicu niti povela neki sudski spor.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply