Platnim listama izgubio se trag prije šest godina

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bivši radnici Fabrike celuloze i papira ponovo su, po ko zna koji put, zatražili od nadležnih državnih organa da konačno ispitaju i kažu šta se desilo sa finansijskom dokumentacijom koja je nestala iz upravne zgrade ovog preduzeća. Slučaj nestanka dokumetacije, koja se odnosi na period od 1963. do 2004. godine, prijavljen je prije šest godina, ali još uvijek nije zvanično utvrđeno o čemu se tu radilo. U prijavi je navedeno da se, između ostalog, radilo o nestanku platnih lista koje služe za popunjavanje obrasca M4 prilikom odlaska radnika u penziju. Nestanak dokumentacije prvi je prijavio Mikan Dabetić, knjigovođa koji je u poslednjih tridesetak godina bio radno angažovan da bivšim radnicima Fabrike celuloze i papira izdaje potrebnu dokumentaciju.

-Nijesam mogao da vjeujem da se neko drzno da odnese tako vrijednu papirologiju koja je od izuzetnog značaja za bivše zaposlene u Fabrici celuloze i papira gdje je za vrijeme njenog rada prošlo oko 14.000 radnika. Slučaj sam odmah prijavio nadležnima u nadi da će se preduzeti efikasne mjere kako bi se nestaloj dokumentaciji ušlo u trag, međutim dobijam utisak da se sve se to zataškava. Zato ponovo apelujemo da se ovaj slučaj konačno rasvijetili – ističe Dabetić u ime bivših radnika.

Iz policije su ranije navodili da su slučaj predočili Područnom organu za prekršaje i da je nakon toga, na osnovu Zakona o arhivskoj djelatnosti, radi daljeg postupanja predmet proslijeđen Državnom arhivu. Kazali su da je procedura u toku i da se preduzimaju određene mjere za rasvjetljavanje ovog slučaja.

Iz lokalne ističu da još uvijek nijesu dobili nikakve informacije i da ništa ne znaju šta se sa desilo sa tako vrijednom dokumentacijom. Kazali su da su u međuvremenu formirali komisiju koja je uspjela da spasi i arhivira samo neznatan dio dokumentacije Fabrike celuloze i papira.

Preduzeli sve odgovarajuće mjere i radnje kako bi se ustanovilo šta se desilo sa dokumentacijom bivše Fabrike celuloze i papira. Stvar smo prijavili policiji, ali još uvijek nijesmo dobili odgovor na pitanje ko je i gdje uklonio platne liste bivših radnika i ostalu vrijednu dokumentaciju. Formirali smo ekipu koja je pretraživala bivšu upravni zgradu fabrike i sakupila dokumentaciju koju je našla. Ta dokumentacija je arhivirana pri opštinskoj arhivi – saopštavaju iz lokalne uprave.

Bivši radnici tvrde da imaju saznanja da su određena lica svu dokumentaciju natovarila na kamion i otjerala u nepoznatom pravcu.

– Postoji verzija da je ta dokumetacija kasnije završila na nekom od smetlišta, dok neki tvrde da je prodata otkupljivačima starog papira u Podgorici – navode bivši radnici.

Vlasnik bivše upravne zgrade Fabrike celuloze i papira postalo je preduzeća D.O.O. ŠIK Polimlje. Iz tog preduzeća su ranije potvrdili da je arhivska građa uklonjena iz prostorija upravne zgrade i da im bliži podaci o tom slučaju nijesu poznati. Isticali su da će eventualna saznanja blagovremeno predočiti nadležnima u Opštini Berane, ali od toga nije bilo ništa.

Prije nestanka platnih lista nepoznata lica napravila su pravu poharu upravene zgrade bivše Fabrike celuloze i papira iz koje su odnijeli na desetine radijatora, kablove, tehničku opremu i što šta drugo što se može unovčiti kod otkupljivača starog gvožđa. Prilikom premetačine vandali, su oštetili i dio raspoloživog inventara, dok je obimna poslovna dokumentacvija razbacivana na sve strane. U poslednje vrijeme sa Rudeša je odnošeno praktično sve što se moglo odnijeti. Nije rijetka pojava da pojedinci u sred bijela dana sa proizvodnih pogona, uz upotrebu specijalnog alata, skidaju različite metalne elemente.

– Tužno je to što su vandali godinama odnosili sve što se moglo odnijeti sa Rudeša, jer se radi o opremi čija se vrijednost mjeri milionima eura. Još je tužnije što nadležni nijesu ništa preuzeli da te vrijednosti zašte – tvrdi Mikan Dabetić.

Izvor-danonline

Share.

About Author

Leave A Reply