PATRIJARH PORFIRIJE: DOGOVORENO DA POSLIJE VASKRŠNJIH PRAZNIKA DOĐEM U CRNU GORU I POTPIŠEM TEMELJNI UGOVOR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je postignuta saglasnost sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

On je, u izjavi za Tanjug, rekao da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika dođe u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

“Uvjeren sam da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima”, rekao je Porfirije, prenosi Mina.

On smatra da nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obizrom da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i vjerskim zajednicama.

Na pitanje kako tumači to što je predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh je kazao da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

Porfirije je rekao da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

“Ne razumijem formulaciju gospodina predsjednika, a vjerujem da i on razumije da tu ne postoji nikakav problem”, naveo je patrijarh.

On je kazao da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

“Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori potpisati taj ugovor, što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i vjerske zajednice”, rekao je Porfirije.

Share.

About Author

Leave A Reply