ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА ,,КРАГУЈЕВАЦ 1941“ АУТОРА ПЕТРА ЛУБАРДЕ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

У галерији “Никола и Угљеша Поповић” у Беранама синоћ је отворена изложба слика једног од највећих југословенских сликара 20. вијека – Петра Лубарде, под називом „Крагујевац 1941“.

Изложбу је, у присуству предсједника Општине Вука Тодоровића и бројних љубитеља умјетности, отворио потпредсједник Општине Беране Дамјан Ћулафић, који је говорио о немјерљивом значају стваралаштва Петра Лубарде и његовом умјетничком изразу.

Ћулафић је истакао да му је задовољство што се ова значајна изложба, након успјешног представљања у другим црногорским градовима, нашла управо у Беранама, у галерији “Никола и Угљеша Поповић”, захваљујући сарадњи Општине Беране и Матице српске – друштва чланова у Црној Гори и успјешној реализацији од стране ЈУ „Полимски музеј“.

Петар Лубарда је циклус слика „Крагујевац 1941“ поклонио Спомен-парку 1969. године. Настале су између 1966. и 1968. године и представљају асоцијативно и апстрактно виђење трагичног стријељања у Крагујевцу, а 1976. године, када је Музеј отворен, постају дио његове сталне поставке.

Изложбу чини 27 радова који заправо представљају фрагменте једне велике слике, која носи назив “Доста крви, доста убијања”, јер је Лубарда осјетио кроз шта су прошли заробљеници стријељани у Крагујевцу, у октобру 1941. године.

Фото: Општина Беране

По оцјенама теоретичара умјетности, циклус представља једно од Лубардиних најбољих дјела, а свакако најбоље остварење посљедњег периода његовог стваралаштва.

„Све ово пред нама су слике преживјелог, коштана срж умјетничког схватања опстајања у животу. Борба за сопствено преживљавање човјека је нешто сасвим друго од биолошке борбе за опстанак. Човјек преживи, тако ми се чини по Лубарди, само ако својим животом прослави све оне који нијесу преживјели. Он живи само ако оне који нијесу живи оживи својом стваралачком имагинацијом и тако њихову жртву учини живљом и од свог властитог живота. То је он покушао са оживљавањем косовске жртве, са оживљавањем Вучијег дола, са оживљавањем страдања у Крагујевцу. Дакле, једнако од оживљавања жртве цара, до оживљавања жртве невиног дјетета. Иако је физички преживио и био у њемачком логору и Лубарда је у Крагујевцу стријељан као човјек“, казао је проф. др Драго Перовић, предсједник Извршног одбора Матице српске – друштва чланова у Црној Гори.

Изложба ће бити отворена за посјетиоце до краја мјесеца, у терминима од 11 до 14 и од 17 до 20 часова.

Share.

About Author

Leave A Reply