Osnovci u Štitarima septembar počinju u renoviranoj školi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Osnovna škola ,,Vladislav Rajko Korać” u Štitarima iako je već dugi niz godina u lošem stanju, prvi put od svog osnivanja, renovirana je ovog ljeta.

Ova seoska škola u koju ide 25 učenika, koji nastavu pohađaju u matičnoj školi i područnom odjeljenju u Crvljevinama, u maju je napunila 104. godine postojana.

“Uz podršku Ministarstva prosvjete uspjeli smo da obezbijedimo neophodna novčana sredstva uz pomoć kojih smo renovirali školu. U prethodnom periodu ugrađena je eloksirana bravarija, ali fasada, oluci i trotoari do sada nisu popravljani. Imajući u vidu stanje u kojem se nalazila, kao i to da od kako je otvorena ovo je prvi put da se ulažu veća sredstva u njenu adaptaciju, uspjeli smo da odradimo dio neophodnih popravki. Tu naravno ima još puno posla, tako da ćemo i u narednom periodu nastojati da završimo sve što je potrebno” kazala je direktorica škole Dušica Šćekić.

Šćekić, foto: privatna arhiva

U renoviranje škole uloženo je oko 32 hiljade eura, a kako Šćekić navodi, poboljšanje uslova rada osjetiće mali broj dece.

“Škola u Štitarima bila je na svom vrhuncu pedesetih godina, kada je imala najveći broj učenika. Sada u matičnoj školi imamo 21 đaka, dok je u područnom odjeljenju svega četiri učenika. Mali je broj djece, kao i stanovnika generalno u ovim selima, tako da se to preslikava i na broj upisane djece. Ipak ima i onih koji biraju da svoju djecu upišu u neku od gradskih škola, smatrajući da će to doprinijeti njihovoj boljoj socijalizaciji” naglašava ona.

Nekadašnji izgled škole u Štitarima

Opstanak ove kao i brojnih drugih škola, svake godine je sve neizvjesniji, što se može zaključiti iz činjenice da je u školu u Štitarima upisan samo jedan prvak.

“To je vrlo kompleksan problem, a djelimično ga je moguće objasniti odlaskom stanovništva sa ovih područja. Taj trend je prisutan ne samo u ruralnom području, već na cijelom sjeveru države” smatra ona i dodaje da je jedno od potencijalnih rješenja oživljavanje sela pokretanjem mini fabrika.

Na teritoriji opštine Berane postoji osam osnovih škola, od čega čak pet koje se nalaze na seoskom području.

Pored gradskih škola, najveći broj đaka je u Donjoj Ržanici (89), a najmanje ih je u Štitarima i Lubnicama, gdje nastavu pohađa o 25 učenika.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply